Verdachte aanslagen Nieuw-Zeelandse moskeeën bekent 51 moorden – NOS

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch heeft schuld bekend. De 29-jarige Australiër ontkende eerder alle betrokkenheid bij de aanslag, waarbij 51 mensen omkwamen.

Op 15 maart 2019 zond hij de terreurdaad live uit via Facebook. Ook publiceerde hij een rechts-extremistisch manifest. Het is de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Video-verbinding

Vanwege de corona-uitbraak was de man niet in de rechtszaal aanwezig, maar vertelde hij via een video-verbinding vanuit zijn cel tegen de rechtbank dat hij schuldig is aan alle aanklachten. Onder nabestaanden bestond de vrees dat hij het proces zou misbruiken om zijn radicale denkbeelden te spuien.

Behalve van de moord op 51 mensen wordt hij ook beschuldigd van terrorisme en veertig pogingen tot moord. In totaal mochten maar zeventien mensen in de zaal aanwezig zijn, onder wie twee imams namens de getroffen moskeeën.

De Australiër had een wapenvergunning en kocht de gebruikte wapens legaal online. Na de aanslag werd het wapenbezit in Nieuw-Zeeland aan banden gelegd.

Het proces zou in juni van start moeten gaan. Wanneer de rechter uitspraak doet, is vanwege de coronacrisis nog onduidelijk.

Source: nos.nl

Geef een reactie