‘Trouwstoetmepper’ komt vrij | Binnenland – Telegraaf.nl

Het incident waardoor Shahid B. achter de tralies belandde, deed zich voor nadat op 30 augustus 2019 de politie de deelnemers aan de toeterende trouwstoet van Shahid B.’s zus vergeefs had gemaand zich aan de verkeersregels te houden. De bruiloftsgangers hadden er volgens de officier van justitie lak aan. Ze zaten in de ramen van de auto’s, toeterden luid, en blokkeerden het andere verkeer. Op de Westzeedijk in Rotterdam werden ze door de politie aangehouden.

Op het moment dat agenten het rijbewijs van een van de automobilisten in beslag namen en de man handboeien omlegden, kreeg politieman Gert Jan de Jonge vanuit het niets van achteren een harde klap op zijn hoofd. Hij ging tegen de vlakte. Geen van de feestvierders bekommerde zich om de agent.

Camerabeelden

Het duurde tot oktober voordat de politie er op basis van onder meer camerabeelden in slaagde Shahid B. als de trouwstoetmepper te identificeren, en hem aan te houden. B. verstopte zich onder een bed, maar dat bleek voor de politie geen obstakel.

Volgens het OM is het gevaar voor herhaling groot, en heeft Shahid B. zich in het verleden vaker niet aan afspraken gehouden. In december 2012 werd hij veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf wegens diefstal met geweld en het dreigen met een wapen.

Jeugd-tbs

Een jaar daarvan werd voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van drie jaar. In 2014 werd de straf omgezet in jeugd-tbs, omdat dat betere kansen bood op begeleiding en behandeling. Zijn proeftijd werd steeds verlengd – tot maar liefst 7 jaar – omdat Shahid B. zich niet hield aan de voorwaarde om begeleiding van de reclassering te accepteren.

Ook tijdens zijn hechtenis bleek Shahid B. liever uit te slapen, dan dat hij met deskundigen praat, zegt het OM.

Het is echter niet te voorspellen wanneer de zaak tegen Shahid B. inhoudelijk kan worden behandeld. Voorlopige hechtenis mag niet worden gebruikt als voorschot op een eventueel op te leggen straf.

Source: telegraaf.nl

Geef een reactie