Tinkebell: 19 jaar en in de cel, tussen de criminelen, onschuldig – Joop

Laatste update 14:45


De in Nederland geboren Daniel wacht op een uitspraak van de rechter die moet bepalen of hij wordt weggestuurd naar het land waar zijn ouders van origine vandaan komen: de Dominicaanse Republiek.

Stel. Je bent 16 jaar oud, zit op de HAVO en doet als tiener vrijwilligerswerk voor Stichting Thuis Op Straat en bij Dock, als jongerenwerker. Alles gaat goed en omdat je graag wil gaan studeren vraag je voor het eerst een paspoort aan. Dat heb je namelijk nodig voor de inschrijving van je nieuwe school.

Bij het loket van de gemeente Amsterdam blijkt echter dat je helemaal geen recht hebt op een Nederlands paspoort. Hoewel je hier geboren bent. Hoezo dan? “Nou, je ouders komen uit de Dominicaanse Republiek.”

Maar diezelfde ouders zitten in Spanje. Ze hebben je namelijk als kleuter al achtergelaten bij je opa en oma, waarvoor je nu zorgt.

Door je paspoortaanvraag kom je ‘in beeld’. En ineens wordt opgemerkt dat je helemaal niet in Nederland mag zijn. Je hebt geen idee wat je overkomt.

Er wordt je een advocaat toegeschoven. Niet de beste. En vooral niet eentje die tijd heeft voor jouw zaak. En na een tijd van onzekerheid en pogingen te kunnen bewijzen dat je écht in Nederland bent geboren en hier hóórt, word je op je 19e in detentie gezet. In Rotterdam. Tussen de criminelen. Terwijl je nooit iets hebt misdaan.

Daar zit je dan, doodsbang. Al een paar weken.

Je zaak loopt nog. Maar je hoort dat ze je willen uitzetten. Je moet ‘terug’ naar de Dominicaanse Republiek. Een land waar je nooit was en waar je niemand kent.

Dit verhaal is geen fictie. Dit is het verhaal van Daníel. Een 19-jarige jongen die op dit moment vast zit in een cel bij de Dienst Justitiële Inrichting in Rotterdam, waar hij gedetineerd zit tussen verdachten van verschillende delicten. Dit, terwijl hij zelf nooit in aanraking is gekomen met justitie.

Daniel wacht nu op een uitspraak van de rechter die moet gaan bepalen of hij wordt weggestuurd naar het land waar zijn ouders van origine vandaan komen: de Dominicaanse republiek.

Totale waanzin!

Daníel is Nederlands. En Daníel lijkt slachtoffer van een set regels die nooit voor hem zijn gemaakt. Het lijkt me dan ook zaak dat er met spoed naar zijn individuele situatie wordt gekeken en dat hij als de sodemieter uit die cel gehaald wordt, terug naar school.

Vrienden maakten een petitie voor Daniel en een Instagram-account.

Source: joop.bnnvara.nl

Share:

Geef een reactie