Met corona besmette nertsenfokkerijen worden geruimd – RTL Nieuws

Het kabinet komt later vandaag met een brief over de nertsen. De verwachting is dat het ruimen van de duizenden nertsen snel begint nadat het besluit officieel bekend is gemaakt. De dieren worden vergast. Installaties hiervoor zijn op de bedrijven aanwezig. De dieren worden voordat ze van hun pels worden ontdaan, normaal ook vergast.

Risico

Deskundigen verklaarden vorige week al in een briefing in de Tweede Kamer dat de besmette fokkerijen een risico kunnen gaan vormen voor de volksgezondheid. Vooral als corona onder de bevolking op zijn retour is kan het bestaan van reservoirs in nertsenfokkerijen een probleem vormen. 

Mensen besmet

Inmiddels is bekend dat in zeker twee gevallen corona is overgegaan van nertsen op mensen. Alle nertsenfokkerijen worden op dit moment onderzocht. 

Voor alle besmette bedrijven gelden strenge veiligheidsmaatregelen, zoals onder meer een bezoekverbod en een verbod om nertsen of mest van nertsen te vervoeren. 

Zorgen

Maandag schreven de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw al dat de gemeenten waar de nertsenfokkerijen staan zich grote zorgen maken. Dat geldt ook voor de fokkers zelf.

Nertsenfokkerijen worden overigens vanaf 2024 verboden. Dat besluit is in 2013 genomen. Op 1 januari 2024 moet het laatste bedrijf dicht zijn. Economisch gaat het de bedrijven op dit moment niet voorspoedig. Er is nauwelijks afzetmarkt. De fokkers krijgen voor dieren die worden geruimd een vergoeding.

Source: rtlnieuws.nl

Geef een reactie