Hond kopen? Dierenorganisaties starten hondenmarktplaats FairDog – RTL Nieuws

“Als je als consument een hond wil kopen zie je door de bomen het bos niet meer”, legt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming uit. “Als je een hond koopt via Marktplaats dan weet je niet of het misschien een nestje is van een malafide handelaar uit Oost-Europa.”

“Maar als je wel bij een officiële fokker koopt dan weet je ook niet of die fokker zich aan de regels houdt. Is de rashond wel gezond? Of zijn er al genetische fouten waardoor de hond bijvoorbeeld heupproblemen heeft?”

Kwaliteitseisen

Om al dit soort vragen te beantwoorden roepen onder andere de Dierenbescherming, Raad van Beheer, Dier & Recht, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Universiteit Utrecht en de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK) FairDog in het leven. Daar moet je als koper fokkers en importeurs kunnen vinden die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

Hoe het er precies uit gaat zien, kan Nagtegaal nog niet zeggen. “We zitten nu echt in de beginfase. We gaan kwaliteitseisen opstellen en zorgen dat de neuzen van alle betrokken partijen dezelfde kant op staan.”

Hoe het platform gefinancierd gaat worden is ook nog niet bekend. “Voorlopig zal dat door de betrokken partijen worden gedaan.”

Source: rtlnieuws.nl

Share:

Geef een reactie