Geen goedkeuring: zorgverzekeraar betaalt noodhospitaal niet – 1Limburg | Nieuws en sport uit Limburg

Zorgverzekeraar CZ is niet van plan om te gaan betalen voor het uiteindelijk niet gebruikte noodhospitaal voor coronapatiënten in het MECC in Maastricht. Nu de grootste zorgverzekeraar in Zuid-Limburg niet betaalt, is het de vraag wie dat wél gaat doen.

Uit onderzoek van het platform Investico in opdracht van De Limburger, Trouw en Vers Beton blijkt dat het noodhospitaal haastig werd gebouwd zonder steun van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Ziekenhuis MUMC+ nam het initiatief voor het noodhospitaal.

Inschatting
In het ROAZ wordt door ziekenhuizen, huisartsenposten en verpleeghuizen een inschatting gemaakt van de noodzaak voor extra voorzieningen, zoals een noodhospitaal. Zorgverzekeraars hebben op 17 maart aangegeven alleen onvoorziene coronazorg te vergoeden wanneer het ROAZ met een actie heeft ingestemd.

Geen goedkeuring
Die expliciete goedkeuring van andere zorginstellingen was er dus niet bij de bouw van de opvanglocatie in het Maastrichtse congrescentrum. Door het ontbreken van afspraken weigert verzekeraar CZ bij te dragen aan de financiering van het noodhospitaal. Het is de vraag wie nu gaat opdraaien voor de kosten.

Lees ook: MECC niet langer noodhospitaal: 276 extra bedden niet nodig

Kosten
Een woordvoerder van het MUMC+ bevestigt dat het ziekenhuis zelf het besluit heeft genomen om in het MECC het noodhospitaal in te richten. Daar ging geen opdracht van de minister aan vooraf. Over het moment waarop de andere zorginstellingen zijn geïnformeerd, kan de woordvoerder geen uitspraken doen. De rekening bedraagt in ieder geval zo’n 4,5 miljoen euro.

Verrast
Jack Jansen, lid van het ROAZ Zuid-Limburg én verantwoordelijk voor het inmiddels eveneens gesloten coronacentrum in het Van der Valk-hotel in Urmond, stelt tegenover Investico dat de bouw van het noodhospitaal als een verrassing kwam. “We zouden met elkaar de capaciteit afspreken. Ik vind dat ik het zou moeten hebben geweten”, aldus Jansen.

Lees ook: Coronacentrum Urmond dicht, heropening mogelijk

276 bedden
Sinds begin mei fungeert het MECC ook officieel niet meer als noodhospitaal voor coronapatiënten. Daar stonden 276 extra bedden klaar om coronapatiënten op te vangen, maar uiteindelijk zijn er geen patiënten opgevangen.

Ziekenhuizen
De Limburgse ziekenhuizen lijden op dit moment samen meer dan honderd miljoen euro schade door de coronacrisis. De verwachting is dat zorgverzekeraars daar wél een groot deel van de kosten voor hun rekening nemen. Er worden al een tijdje gesprekken gevoerd tussen ziekenhuizen, verzekeraars en de overheid.

Lees ook: Ziekenhuizen diep in het rood: Wie betaalt de coronacrisis?

Source: 1limburg.nl

Geef een reactie