Franse wegen lopen vol op eerste zwarte zaterdag van het jaar – NU.nl

Op Franse snelwegen richting met name het zuiden is zaterdagochtend al vroeg vertraging ontstaan door vakantieverkeer. De topdrukte was aangekondigd: het is de eerste zwarte zaterdag van het jaar.

Op de Route du Soleil (A6/A7) tussen Vienne en Orange bedroeg de vertraging rond 7.30 uur al twee uur, meldt de ANWB. Ook op de A10 van Parijs naar Tours en Orléans moest het verkeer rond dat tijdstip twee uur lang aanschuiven.

De eerste files op zwarte zaterdag ontstaan volgens de ANWB vaak al rond 5.00 uur. Niet alleen op de wegen richting het zuiden, maar ook op de A20 bij Limoges en de A75 bij Clermont-Ferrand in Midden-Frankrijk staat het verkeer veel oponthoud te wachten.

De ANWB adviseert Nederlandse vakantiegangers die de ergste drukte willen vermijden om zaterdag pas na 10.00 uur te vertrekken. “Nog beter is het om zondag pas op weg te gaan.”

Ook drukte richting andere Europese vakantiebestemmingen

Ook op andere Europese wegen richting populaire vakantieoorden stond het zaterdagochtend al vroeg vast. Aan de noordkant van de Gotthard-tunnel, een berucht knelpunt in Zwitserland, was het rond 7.30 uur anderhalf uur filerijden, aldus de ANWB.

Ook in Duitsland, Italië en Oostenrijk zijn vakantiegangers al vroeg vertrokken. In Duitsland ontstaan de grootste knelpunten in het zuiden: rond München en in de richting van Oostenrijk en Slovenië.

In Oostenrijk lijkt de A11 ter hoogte van de Karawanken-tunnel “deze zomer bijna op een parkeerplaats”, zegt de ANWB. Het grootste verkeersinfarct bevindt zich zaterdagochtend echter tussen Salzburg en de Sloveense grens. De extra reistijd liep daar op tot maar liefst vijf uur.

In Italië zijn veel vakantievierders onderweg naar de Adriatische kust. Op de A1 tussen Milaan en Modena bedroeg de vertraging zaterdagochtend vroeg al bijna twee uur. Ook rond de grote meren in Noord-Italië en richting de Middellandse Zee moet het verkeer rekening houden met topdrukte.

Source: nu.nl

Geef een reactie