Defensie neemt disciplinaire maatregelen tegen Marco Kroon – NOS

Kroon wordt overgeplaatst naar een functie bij de Landmacht waar hij zich gaat bezighouden met veteranenzaken. Het incident heeft ook consequenties voor zijn verdere loopbaan bij de krijgsmacht. Hij zal nooit meer kunnen worden bevorderd. Wel houdt hij de Militaire Willems-Orde.

Kroon hoorde vanochtend over het besluit van Defensie, zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops. “Hij treedt op dit moment verder niet in de publiciteit”, zegt Knoops.

“Maar hij heeft wel gezegd dat de boodschap dat hij kan terugkeren bij Defensie voor hem heel positief is. Hij mag weer in uniform, hij krijgt weer pasjes. Dat is hem veel waard. Deze man is al zijn leven lang militair en heeft veertien maanden als burger thuisgezeten. Dat is niet niks. Hij staat te trappelen om weer te beginnen.”

Heldhaftig optreden

Kroon kreeg de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding, voor zijn heldhaftige optreden in Afghanistan. Nadat hij de orde had gekregen, kwam hij verschillende keren negatief in het nieuws. Hij werd verdacht en vrijgesproken van drugs- en wapenhandel. En hij kwam met een omstreden verhaal over een ontvoering tijdens een missie.

In augustus 2019 zei hij dat als hij alles opnieuw zou kunnen doen, hij de Militaire Willems-Orde zou weigeren. “Het heeft me ook veel ellende gebracht. Mijn complete droom om uiteindelijk verder door te stromen bij het korps, houdt nu op”, zei hij toen.

Source: nos.nl

Geef een reactie