Bolsonaro verandert opnieuw van koers in coronacrisis – Trouw

Dinsdagavond verraste hij vriend en vijand met een toespraak die oproept om het normale leven weer op te pakken en af te zien van quarantainemaatregelen.

“Een groot deel van de media heeft zich tegen ons gekeerd en paniek gezaaid”, stelde de president. Hij hekelde het beleid van onder andere de deelstaten São Paulo en Rio de Janeiro, die ertoe over zijn gegaan om scholen en winkels te sluiten en de bevolking op te roepen binnen te blijven.

Daarmee keert Bolsonaro terug naar zijn oude stellingname dat het coronavirus niet meer dan een griepje is en dat het normale leven gewoon door moet gaan zodat de economie niet verstoord wordt. Alleen oudere mensen moeten volgens hem thuisblijven.

Maandag nog had de president in een persconferentie verklaard dat de regering met de gouverneurs van een aantal deelstaten tot overeenstemming was gekomen om samen het virus het hoofd te bieden. Hij maakte bekend dat er een bedrag van circa 17 miljard euro beschikbaar was voor steun aan gezondheidszorg en economie van de deelstaten. Maar toen een journalist van het grootste mediaconcern O Globo aan het eind van de persconferentie vroeg waarom de president zo drastisch van mening was veranderd, was Bolsonaro al van het toneel verdwenen.

Volgens de Braziliaanse pers heeft de president zijn toespraak van dinsdagavond met geen enkele minister overlegd en handelde hij alleen in samenspraak met zijn drie zoons en zijn meest nabije medestanders.

Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre deed meteen een communiqué uitgaan waarin hij de houding van Bolsonaro betitelde als ‘ernstig’ en ‘in strijd met maatregelen genomen in andere landen en aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie’. Rodrigo Maia, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemde de toespraak een vergissing en riep de Brazilianen op om de aanbevelingen van de WHO op te volgen.

Boze tegenstanders van de regering-Bolsonaro sloegen dinsdagavond op potten en pannen om hun afkeer te uiten en congresleden van de oppositie hamerden erop dat een procedure om Bolsonaro af te zetten in gang moet worden gezet.

Hoewel Bolsonaro met zijn toespraak opereert in de geest van de Amerikaanse president Trump, die ook hamert op het economische belang, riep de Amerikaanse ambassade in Brazilië dinsdagavond ingezetenen op om onmiddellijk naar huis terug te keren.

Lees ook: 

Wat heeft Bolsonaro in zijn eerste jaar als president bereikt?

In Brazilië heeft Jair Bolsonaro in zijn eerste jaar als president de thema’s cultuur en natuur vervangen door de thema’s gezin en geloof. 

Source: trouw.nl

Geef een reactie