Bestrijdingsmiddelen uit landbouw gevonden in Drentse natuurgebieden – NOS

Bij een onderzoek door een burgerinitiatief zijn 31 verschillende bestrijdingsmiddelen, biociden en afbraakproducten gevonden in Drentse natuurgebieden. De bestrijdingsmiddelen zijn afkomstig uit de landbouw.

De onderzoekers van burgerinitiatief Meten = Weten namen op zeventien verschillende plekken in natuurgebieden monsters van planten en op zes plekken in mest. De monsters zijn genomen vanaf de rand tot aan de kern van het natuurgebied en de concentraties verschilden volgens de onderzoekers bijna niet.

De gevonden middelen worden niet gebruikt voor natuurbeheer in de onderzochte gebieden. Die liggen, op een na, in Natura 2000-gebieden of een nationaal park en zijn al tientallen jaren in beheer als natuurgebied.

Meer onderzoek nodig

Natuurmonumenten en stichting Het Drentse Landschap zijn geschrokken van de resultaten. “Het is beangstigend te zien dat er midden in onze natuur een cocktail van bestrijdingsmiddelen wordt gevonden. Die stoffen horen daar niet”, zegt Ruud Kreetz, van Natuurmonumenten tegen RTV Drenthe. “Ik schrik als ik zie dat sommige bestrijdingsmiddelen zich over grote afstanden verplaatsen en zich door een buffer van bos niet laten tegenhouden.”

Het Drentse Landschap en Meten = Weten willen dat landbouwminister Schouten opdracht geeft tot verder onderzoek. Ook wetenschappers pleiten voor aanvullend onderzoek. “Wat de bestrijdingsmiddelen in de natuur doen is nog niet goed duidelijk”, zegt Kees van Gestel, hoogleraar ecotoxicologie aan de VU. “We moeten echt veel meer onderzoek doen naar het effect van de cocktail aan bestrijdingsmiddelen waaraan organismen in de natuur worden blootgesteld.”

Source: nos.nl

Geef een reactie