NIEUWS & LINKS

startonline.info

Trouw

Syrische dominee Mathilde Sabbagh is vastbesloten haar land niet te ontvluchten
Ook al zijn er nog zoveel Syriërs gevlucht, de Syrische dominee Mathilde Sabbagh blijft daar. ‘Ik wil de kerk en mijn God daar dienen.’
Read more...
Oordeel gerust, maar durf je oordeel
ook te herzien
Ziyad Marar: Oordelen. Waarom niemand je ooit zal begrijpen en de voordelen daarvan. Vertaling Karl van Klaveren en Indra Nathoe. Uitgeverij Ten Have; 254 blz. € 21,50 ★★★★☆
Read more...
Kan zo’n boek als de Bijbel nog wel?
Voorbij geweld en discriminatie. Een postkoloniale lezing van de Bijbel Krijn van der Jagt Athenaeum 136 blz. € 19,99 ★★☆☆☆
Read more...
Voor theologe Christa Anbeek bracht haar eerste kleinkind het leven terug
De dood beheerste leven en werk van theologe Christa Anbeek. Totdat ze een burn-out kreeg en niets meer kon. En een kleinzoon. Spelen met hem, dat kon ze wél.
Read more...
De EU heeft wetenschap liever niet té wetenschappelijk
Je bent een veelbelovende en enthousiaste biologiestudent en wilt wat van je studie maken. Je eigen universiteit is je na een paar jaar te klein, verre horizonten en nieuwe inzichten trekken. Je wilt wat van de wereld zien en voor een student betekent dat: andere universiteiten en medestudenten, liefst van over de hele aardbol.
Read more...
De PKN heeft een bijzondere band met Israël, maar wat betekent dat?
Kerkgangers in Houten hechten aan de band van de Protestantse Kerk in Nederland met Israël, die door een groep liberale protestantse theologen onlangs ter discussie is gesteld. Zij willen uit de kerkorde schrappen dat de PKN 'onopgeefbaar verbonden [is] met het volk Israël'.
Read more...
Hij sprak op de Royal Wedding, nu gaat bisschop Curry dieper in op zijn boodschap
Zijn gloedvolle preek bij het huwelijk van Meghan Markle en prins Harry werd wereldwijd geprezen. In dit interview met René de Reuver gaat bisschop Curry dieper in op de betekenis van zijn boodschap.
Read more...
Ben je in Amerika, ga je daar elke ochtend naar de kerk en dan laat God je toch een rot-smak maken
Eigenlijk kwam het door Paul McCartney. Vorige week vrijdag kocht ik in Boston, waar ik voor deze krant op reportage was, zijn nieuwe cd, die juist die dag was uitgekomen.
Read more...
Jim VanSickle werd misbruikt door een priester, 'Het kind in mij is al 40 jaar kapot'
Slachtoffer Jim VanSickle is een van de getuigen in het justitierapport dat het grootschalig seksueel misbruik van de rooms-katholieke kerk in de Amerikaanse staat Pennsylvania blootlegde. Voor VanSickle is het rapport slechts een begin. ‘Dit moet in elk bisdom ter wereld gebeuren.’
Read more...
'Even dimmen, is mijn advies aan Halsema'
De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, wil ‘in het aller-, alleruiterste geval’ gebedshuizen kunnen sluiten. Ze wil meer mogelijkheden om in te grijpen, bijvoorbeeld 'als een imam een aantal keren in preken heeft gezegd dat vrouwen onderdanig moeten zijn, of dat homoseksualiteit misdadig is.'
Read more...
Moeten we voortaan maar afzijdig blijven als er twee kijven?
Twee mensen hebben ruzie en een derde die ertussen komt, krijgt de klappen. Zo erg is het met de Nederlandse interventies in buitenlandse conflicten nog niet gesteld, zelfs als je de gedode militairen in Afghanistan meerekent. Maar helemaal zonder kleerscheuren, al zijn het met name morele, zijn we er niet vanaf gekomen: noch in Bosnië, noch in Syrië, zoals deze week uit speurwerk van Trouw en 'Nieuwsuur' bleek.
Read more...
Buitenissige bonussen bij een pensioenfonds? Onmogelijk!
Hebben we nog zin in ons werk? Dat onderzoekt Peter Henk Steenhuis in een serie columns. Daarbij maakt hij gebruik van de inzichten van de in 2015 overleden 'Denker des Vaderlands' René Gude (1957-2015).
Read more...
Over de schoonheid van de Tridentijnse eredienst
In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
Read more...
Fotoserie: Kerktorens, vertrouwde bakens in het landschap
Deze zomer reizen fotograaf Lars van den Brink en columnist Wim Boevink door Nederland om het landschap eens op een andere manier te bekijken, vanaf de kerktoren.
Read more...

NU.NL

Westerngame Red Dead Redemption 2 krijgt in november online spin-off
De westerngame Red Dead Redemption 2 krijgt een spin-off in de vorm van een online multiplayer. Een testversie van Red Dead Online komt in november uit.
Read more...
'Doosje van draadloze Huawei-oordopjes op te laden met smartphone'
Het doosje van de nieuwe draadloze oordopjes van Huawei zou opgeladen kunnen worden met de nog niet aangekondigde smartphone Mate 20 Pro.
Read more...
Angry Birds-maker brengt vogels en varkens naar huiskamer
Angry Birds is vanaf dit najaar ook te spelen in augmented reality (AR). Dankzij de technologie lijkt het alsof de vogels en varkens in je huiskamer staan. Met een controller kun je een katapult bedienen om de vogels af te schieten. Het spel komt naar de Magic Leap One, een AR-bril die bedoeld is voor ontwikkelaars
Read more...
Datingapp Grindr gaat discriminerende gebruikers aanpakken
De datingapp Grindr, die zich richt op homoseksuele relaties, gaat discriminerende gebruikers aanpakken. Het bedrijf staat niet langer toe dat gebruikers expliciet hun afkeur voor bepaalde karaktereigenschappen benadrukken.
Read more...
Review: FIFA 19 overtuigt met tactisch spel en offline voetbalmodi
De vorige FIFA-game was een stapje terug ten opzichte van zijn voorganger. Met FIFA 19 pakt EA de meest gehoorde klachten aan en komen ze met één van de betere FIFA-games in jaren.
Read more...
Brussel onderzoekt misbruik van verkoopgegevens door Amazon
De Europese Commissie is een voorlopig onderzoek gestart naar mogelijk machtsmisbruik door webwinkel Amazon. Het bedrijf verzamelt verkoopgegevens van concurrenten die actief zijn op het Amazon-platform en gebruikt die gegevens mogelijk om eigen verkoop te stimuleren.
Read more...
VodafoneZiggo gaat 4K-settopbox volgend jaar in Nederland aanbieden
De Nederlandse provider VodafoneZiggo gaat volgend jaar een nieuwe settopbox voor televisieabonnees aanbieden, maakte moederbedrijf Liberty Global woensdag bekend tijdens zijn jaarlijkse technologieconferentie in Amsterdam.
Read more...
Hackers Mirai-botnet ontlopen celstraf dankzij hulp aan FBI
Drie hackers die het uitvoeren van grote cyberaanvallen hebben bekend, hoeven de gevangenis niet in. De mannen ontlopen een gevangenisstraf, omdat ze de FBI uitvoerig hebben geholpen bij onderzoeken.
Read more...
'Samsung presenteert smartphone met vier camera's op 11 oktober'
Samsung presenteert volgens geruchten op 11 oktober een telefoon met vier camera's op de achterkant.
Read more...
Honderden klachten over verdwijnende smart-tv-apps in Nederland
De Consumentenbond ontving in een half jaar tijd zo'n driehonderd klachten over apps die van smart-tv's zijn verdwenen.
Read more...

AD

Wetenschappers vinden 'planeet van Mr. Spock'
Onderzoekers hebben een nieuwe planeet ontdekt op zo'n 16 lichtjaar van de aarde. Omdat de planeet in de buurt ligt van een ster die ook in Star Trek voorkomt, wordt hij gekscherend 'Vulcan' genoemd.
Read more...
Hierdoor kunnen 'wij' zo lang hardlopen
Wetenschappers hebben ontdekt hoe het komt dat de mens zo lang achter elkaar kan hardlopen. In tegenstelling tot andere soorten missen wij een bepaald gen, waardoor we het qua uithoudingsvermogen winnen van alle dieren.
Read more...
Brabantse Lieke (27) wint WK snelfietsen in Amerikaanse woestijn
Lieke de Cock (27) uit Eindhoven heeft dit weekend het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door met 120 kilometer per uur door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Haar Nederlandse collega Jennifer Breet werd tweede.
Read more...
Japan heeft een recordaantal honderdjarigen, voornamelijk vrouwen
Het aantal honderdjarigen in Japan heeft het recordaantal van 69.785 bereikt. 88,1 procent van die hoogbejaarden is vrouw, meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid.
Read more...
Dierenmummies uit ijstijd ontdekt in smeltende ijslaag van Canada
In de smeltende ijslaag van Yukon, een gebied in noordwesten van Canada, zijn twee gemummificeerde dieren uit de ijstijd gevonden. De wolvenpup en een kalf van een kariboe (wild rendier) werden aangetroffen in het gebied waar ooit de gold rush van Canada plaatsvond.
Read more...
Bewezen: mannen en vrouwen kunnen even goed kaartlezen
Tussen mannen en vrouwen zijn nauwelijks verschillen wat kaartlezen betreft. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat in het wetenschappelijk magazine Eos staat. Mannen overschatten zichzelf, vrouwen kunnen het beter dan ze denken.
Read more...
Hoogleraar: 'Multitasken leidt tot serieuze problemen'
Eerlijk zeggen: hoeveel tabbladen heb jij tijdens je werk openstaan? Je agenda, dat belangrijke document dat vandaag af moet, een website met het laatste nieuws, Facebook. Hoewel we tegenwoordig steeds meer in steeds kortere tijd willen doen, is multitasken niét de oplossing, zo betoogt professor Paul Kirschner van de Open Universiteit.
Read more...
Waardeloos onderzoek naar slappe piemels en nierstenen valt in de prijzen
Wie een onuitstaanbare werkgever heeft, doet er goed aan zijn frustratie op een voodoopop te botvieren. Dat voorkomt ontslag en erger. En postzegels blijken een uiterst betrouwbare nachtelijke erectie-indicator te zijn voor een problematische piemel. Beide diepgravende onderzoeken waren vannacht goed voor een Nobelprijs. Althans, de non-variant ervan.
Read more...
Onderzoek: BPA-vervangers in plastic zijn net zo slecht als BPA zelf
Nieuw onderzoek wakkert het wantrouwen aan over de vervangers van de schadelijke stof BPA, dat veel in plastic wordt gebruikt. De alternatieven zorgen bij muizen voor dezelfde nadelige effecten als BPA zelf, zoals afwijkingen in de eitjes.
Read more...
Slimme robots zijn eigenlijk nog best wel dom
Vroeg of laat zullen machines net zo slim zijn als wij. Dat stelt onderzoeker Marcel van Gerven van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Read more...

Welingelichte Kringen

...