NIEUWS & LINKS

startonline.info

Trouw

Afgunst is iets dat past bij deze tijd
Kan de filosofie helpen problemen aan te pakken? Vandaag: afgunst. Hoe kunnen we omgaan met die pijnlijke emotie?
Read more...
Over de koopzondag valt met ChristenUnie en SGP nu wel te praten
Voor de kleine christelijke partijen is de koopzondag geen breekpunt meer. De afgelopen maanden zijn ChristenUnie en SGP in zeker vijftien gemeenten gaan deelnemen aan een college van b&w dat op zondag de winkeltijden wil verruimen.
Read more...
Mystiek realisme zou praktisch zijn
Sommige mensen dragen hun leven lang een geheim met zich mee. Misstappen die je niet wilt delen met anderen of leed dat je liever alleen verwerkt. Het is te gênant, te beschamend om er open over te zijn.
Read more...
Vaticaan: Gewijde maagd hoeft niet echt maagd te zijn
Er is binnen de katholieke kerk ophef ontstaan over een document dat het Vaticaan heeft gepubliceerd waarin wordt gesteld dat maagdelijkheid geen absolute vereiste is voor vrouwen die als Gewijde Maagd door het leven willen gaan. Vrouwen die zich al verbonden hebben tot een leven als 'bruid van Christus' reageren geschokt.
Read more...
De zenkeuken als inspiratie voor een vegetarisch leven
Voor een duurzaam leven moet je minder vlees eten. De boeddhistische keuken kan een leidraad zijn.
Read more...
‘Onze motorjackgodin, intimiderend? Mooi’
Motorclub Kali Mata kreeg vandaag de zegening in de hindoe­tempel van Olst. ‘Wij willen verdeeldheid onder Hindoestanen stoppen.’
Read more...
Invallen in Chileense aartsbisdommen om misbruik
Nadat de kerk misbruik door Chileense geestelijken eerder probeerde te verhullen, is de geest nu uit de fles.
Read more...
De publieke omroep begaat een stevige vergissing door religiositeit en kerkelijkheid op één hoop te gooien
Het is een zinnetje waar een gemankeerde blik op de samenleving achter schuilgaat. ‘In de afweging van de programmering voor 2019 zal een realistische afspiegeling van de rol die religie speelt in ons land meewegen.’
Read more...
Een pleidooi voor heiligheid binnen het humanisme
Bij de oprichting van het Humanistisch Verbond gold de strijd tegen ‘het nihilisme’ als eerste prioriteit en was er volop ruimte voor ‘religieus humanisme’. Daar is niet veel van over, constateert Brecht Molenaar.
Read more...
Onze jeugd lijdt aan prestatie-angst
We trekken ons terug in onze veilige bubbel. Verliezen we het vermogen elkaar te begrijpen en te bereiken? In een serie columns reist journalist Peter Henk Steenhuis langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden. Vandaag: stress & druk.
Read more...
Waarom we zo graag naar sport kijken
'Op het puntje van je stoel naar een wedstrijd kijken. Dat is iets betoverends.' Waarom kijken we zo graag naar sport, vraag het Filosofisch Elftal zich af.
Read more...
Verzet tegen de olieboerenislam
Ingeklemd tussen het grote Libië en Algerije lijkt Tunesië op een kabouter. Maar onderschat het nooit. Toen het nog Carthago heette vloerde het bijna Rome. Acht jaar geleden ontketende het een kettingreactie van revoluties in de Arabische wereld.
Read more...
Denken doe je met het lijf
We verbannen fysieke inspanning steeds meer uit ons dagelijks leven. Is het lichaam een onhandig ding dat ons in de weg zit of verwaarlozen we het ten onrechte?
Read more...
Podcast: Een religieuze tour de France
In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
Read more...

NU.NL

Salariswensen werkzoekenden bij Randstad op straat door datalek
Door een datalek bij uitzendbureau Randstad waren de salariswensen van werkzoekenden openbaar.
Read more...
Britten bouwen voertuig uit 1965 om tot zelfrijdende auto
Britse wetenschappers hebben een Ford Mustang uit 1965 omgebouwd tot zelfrijdende auto. De auto werd getest in Brighton. Daar was duidelijk te zien dat de technologie nog niet altijd goed werkt.
Read more...
Uber neemt eerste privacytopvrouw in dienst
Ruby Zefo is de eerste chief privacy officer (CPO) bij Uber. Zij gaat samen met de voormalig Nederlandse TomTom-topman Simon Hania werken aan de verbetering van privacyregels bij Uber.
Read more...
Google krijgt recordboete van 4,34 miljard euro voor machtsmisbruik Android
De Europese Commissie heeft zoekgigant Google een recordboete van 4,34 miljard euro opgelegd. Het bedrijf heeft volgens de EU zijn machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android misbruikt.
Read more...
Netflix voegt navigatiemenu toe aan tv-apps
Netflix brengt een update uit voor zijn tv-apps. Daarmee moeten gebruikers gemakkelijker films of series kunnen vinden.
Read more...
'Samsung brengt opvouwbare telefoon begin 2019 uit'
Samsung is van plan om begin volgend jaar een smartphone uit te brengen met een opvouwbaar scherm.
Read more...
Mensen opgepakt voor phishing via telefoongesprekken
Twee mensen zijn in de omgeving van Rotterdam opgepakt voor fraude met internetbankieren. Ze stuurden spamberichten en daarna belden ze hun beoogde slachtoffers op.
Read more...
Waarom krijgt Google zulke gigaboetes van Europa?
Zoekgigant Google kreeg deze week een boete van maar liefst 4,34 miljard euro van de Europese Commissie. Het is de tweede keer dat het bedrijf om die reden zo'n fors bedrag moet betalen. Wat is er aan de hand?
Read more...
Instagram werkt aan sterkere tweestapsverificatie om hackers te bestrijden
Sociaal fotonetwerk Instagram werkt aan een nieuwe vorm van tweestapsverificatie, die naast de huidige zwakkere variant beschikbaar moet komen.
Read more...
Rolls-Royce werkt aan 'robotkakkerlakken' om vliegtuigmotoren te repareren
Rolls-Royce werkt momenteel aan speciale 'robotkakkerlakken' die problemen met vliegtuigmotoren moeten vinden en verhelpen.
Read more...

AD

Historicus: 'Nederlanders zijn altijd bot en lomp geweest'
Deze zomer interviewen we ieder weekend een prominente uit de wetenschap in de rubriek 'Zomeruniversiteit'. Historicus Piet de Rooij is de grondlegger van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Hij wordt niet vrolijk van de discussie over zeehelden of de bemoeienis van de politiek met geschiedenis op scholen. 'We oordelen zonder te begrijpen'.
Read more...
Zo selecteert een laborant de beste spermacel
Kinderen krijgen is voor veel mensen een wens, maar niet vanzelfsprekend. Eén op de zes stellen heeft problemen om binnen een jaar zwanger te raken. Dan is er soms hulp nodig van een fertiliteitscentrum.
Read more...
Electrodes in het brein verminderen Gilles de la Tourette-tics
Tics en scheldpartijen. Mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette kunnen er niks aan doen. Of toch wel? Nieuw onderzoek wijst uit dat elektrodes in het brein deze klachten met meer dan de helft verminderen.
Read more...
'Levenselixer' voor het eerst op mensen getest, en het werkt!
De wetenschap is weer een stapje dichter bij het levenselixer. Een anti-verouderingsmedicijn blijkt niet alleen te werken op muizen, maar ook op mensen. We worden iets fitter.
Read more...
De vliegveldrobot van KLM komt naar Schiphol
KLM presenteerde gisteren vol trots zijn nieuwste uitvinding: Care-E. De behulpzame robot wordt deze zomer getest op Amerikaanse luchthavens. Én goed nieuws voor reizigers die naar het comfort van de personal assistent snakken: hij komt daarna ook naar Schiphol. ,,Verwacht alleen niet dat er straks duizend van rondrijden."
Read more...
Bejaarde billenbijter: Australische rivier eindelijk verlost van monsterkrokodil
Parkrangers in het Noordelijke Territorium van Australië zijn er na ruim acht jaar eindelijk in geslaagd een heuse monsterkrokodil te vangen. Het immense reptiel, een zogenaamde salty, weegt 600 kilo en is met zijn 4 meter 71 net zo lang als een middenklasser.
Read more...
Cold cases: DNA is het toverwoord
Deze zomer brengt het ED een reeks verhalen over Brabantse cold case-zaken. Misdrijven die door het grote publiek zijn vergeten, maar die nabestaanden nog dagelijks kwellen. Deel 1. Hoe gaat een rechercheteam in zo'n oud dossier te werk?
Read more...
Professor: Over 15 jaar is kanker chronische ziekte
Deze zomer interviewen we iedere zaterdag een prominente uit de wetenschap in de rubriek 'Zomeruniversiteit'. We trappen af met biomedisch geneticus René Bernards (65). Hij is internationaal toponderzoeker op het gebied van kanker. ,,Ik verwacht dat kanker voor het merendeel van de patiënten op afzienbare termijn een chronische ziekte wordt. Met een goede kwaliteit van leven.”
Read more...
Langer thuiswonende ouderen leven niet langer
Langer thuiswonen maakt voor ouderen nauwelijks uit als het gaat om levensduur en zorgkosten. Dat blijkt uit een studie van het RIVM, het CPB en de Erasmus Universiteit.
Read more...
Waarom jij helemaal wordt lekgeprikt door muggen (en je partner niet)
Het is weer zomer en de muggen komen massaal tevoorschijn. Bij het horen van gezoem in de slaapkamer weet je dat het de volgende ochtend raak is: je zit onder de muggenbulten. Maar waarom word jij wel altijd gestoken, en je partner niet? Entomoloog Bart Knols (Radboud Universiteit) legt het je in zijn college bij de Universiteit van Nederland uit.
Read more...

Welingelichte Kringen

...