NIEUWS & LINKS

startonline.info

Trouw

Laat de leden zelf bijdragen aan een enerverender kerkdienst
De PKN zit in zwaar weer, want de ledenaantallen blijven teruglopen. De synode denkt dat een regiopastor een middel is om het hoofd boven water te houden. Ik verwacht daar als protestant niets van, schrijft Richard van Leeuwen, lezer te Deventer.
Read more...
In Duitsland vinden ze de calvinistische Hollanders maar slordig en onverschillig
Ter gelegenheid van de Duitse verkiezingen afgelopen zondag was het radioprogramma 'Kwesties' neergestreken in het Kleefse, de Duitse grensstreek met Nederland waar veel Nederlanders wonen. Waren die Nederlanders wel goed geïntegreerd, vroeg Rob Oudkerk (hé, waar gebleven? Daar dus, bij 'Kwesties') zich af. 
Read more...
Fantaseren is overleven
Fantasie speelt in ons leven een steeds kleinere rol. En dat is niet best, waarschuwen de filosofen Damiaan Denys en Marjan Slob. 'Zonder fantasie kun je de wereld niet begrijpen.'
Read more...
Hier openbaarde zich het nog onbekende kwaad
Klapperpistooltjes zoals mijn vriendjes die hadden mocht ik niet, ook geen houten zwaardjes - mijn ouders waren pacifist omdat ze de oorlog hadden meegemaakt. Dus was ik voor mijn portie weerbaarheid aangewezen op geweld in de kinderbijbel. 
Read more...
Nederlandse kerken in actie voor christenen Midden-Oosten
Met een grote campagne die het hele najaar duurt, wil hulporganisatie Kerk in Actie steun bieden aan kerken in het Midden-Oosten. De campagne, die een miljoen euro moet opbrengen, begon zondag met een speciale kerkdienst in de Utrechtse Domkerk.
Read more...
Nieuwe Theoloog des Vaderlands Claartje Kruijff: In de Bijbel kun je zoveel leren over het menselijk bestaan
Gisteravond vond de Nacht van de Theologie plaats, waarop Claartje Kruijff de nieuwe Theoloog des Vaderlands werd. Cabaratier Freek de Jonge schreef voor de avond een speciaal lied.
Read more...
'Jullie katholieken hebben een heel makkelijk geloof'
De aanval kwam onverwacht: “Zeg, ben jij die katholiek?” Even dacht ik nog dat ik mij in Belfast bevond, maar ik was toch echt op een feestje in Woerden. “Ja, ik ken die katholieken wel”, ging de vrouw - die ik nu recht aankeek - verder. “Jullie hebben een heel gemakkelijk geloof.”
Read more...
'Door op de gracht te applaudisseren, bevestig je jezelf als mens'
Waarom staan mensen minutenlang te klappen en te zingen voor het huis van een zieke burgemeester? 'Door te rouwen, bevestig je jezelf als mens', denkt René ten Bos.
Read more...
'Witte Nederlanders zijn zich amper bewust van hun witte privileges'
Witte Nederlanders zijn zich amper bewust van hun witte privileges. Dat moet veranderen. En daar moet de theologie een rol in spelen, betoogt afzwaaiend Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman.
Read more...
Geen Ruysdael of Rembrandt zonder Calvijn
Deed de reformatie het beeld in de ban? Welnee, zeggen kunsthistorici Tanja Kootte en Wessel Stoker. Het protestantisme gaf de kunst juist een nieuwe impuls. 'Je kunt zien dat schilders als Rembrandt en Ruysdael calvinist waren.'
Read more...
Twee stapjes vooruit
De islamitische wereld lijkt op een ontplofte processie van Echternach. De deelnemers aan het Luxemburgse ritueel doen steeds drie keurige stappen naar voren en twee naar achteren. Daarmee bereiken ze, zij het vertraagd, hun doel. 
Read more...
PKN op de schop, protestanten krijgen nieuwe ‘regiopastor’
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat fors veranderen. De vergaderstructuur gaat op de schop en ook komt er een nieuwe regiopastor in de kerk, de ‘classispredikant’, van wie verwacht wordt dat hij in de eerste plaats ‘geestelijk leiderschap’ toont en de saamhorigheid tussen de gelovigen vergroot.
Read more...
Heeft Maarten Luther dit echt gezegd?
Doe de grote Luther-citatenquiz van Trouw. Muziek, vrouwen, geloof, ziektes, bierdrinken: kerkhervormer Maarten Luther heeft over van alles uitspraken gedaan. Of was het citaat toch van iemand anders? 
Read more...
Podcast: Terugblik op het pausbezoek aan Colombia
In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
Read more...

NU.NL

Video: Dubai houdt eerste test met drone-taxi
Dubai wil de eerste stad worden waar drones worden gebruikt als taxi. Maandag vond een eerste test plaats. Iedere drone is uitgerust met een extra accu en twee parachutes.
Read more...
Meer Nederlanders gebruiken mobiel internet in andere EU-landen
Sinds de roamingkosten op 15 juni werden afgeschaft, maken EU-burgers op reis veel meer gebruik van mobiel internet. 
Read more...
Twitter past beleid aan na Noord-Korea-tweet Trump
Een tweet van de Amerikaanse president Trump die door Noord-Korea als oorlogsverklaring werd opgevat, is volgens Twitter te nieuwswaardig om te verwijderen.
Read more...
Netflix wil videostreaming in vliegtuigen verbeteren
Netflix gaat samenwerken met luchtvaartmaatschappijen om de kwaliteit van videostreaming aan boord van vliegtuigen te verbeteren.
Read more...
Biometrisch inlogsysteem herkent mensen aan vorm van hun hart
Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat mensen kan herkennen aan de vorm van hun hart. In de toekomst zou het systeem de vingerafdrukscanner op smartphones kunnen vervangen.
Read more...
Video: Google en Levi's brengen slimme spijkerjas uit
De spijkerjas van Levi's heeft een aanraakgevoelige mouw. Door te tikken of te vegen over de linkermouw, bedienen gebruikers hun telefoon.
Read more...
'Ook Samsung maakt VR-bril met Windows'
Na bedrijven als Acer, Asus en Dell lijkt ook Samsung een virtualrealitybril te maken die gebruik zal maken van Windows Mixed Reality.
Read more...
'China blokkeert WhatsApp grotendeels'
China lijkt WhatsApp in ieder geval deels te hebben geblokkeerd binnen zijn landsgrenzen.
Read more...
Ex-NSA-hacker ontdekt wachtwoordlek in nieuwe versie macOS
Een voormalig hacker van Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft een lek in de nieuwste versie van Apple-besturingssysteem macOS gevonden.
Read more...
Extra malware geïnstalleerd op veertig systemen tijdens CCleaner-aanval
De malware verborgen in optimalisatiesoftware CCleaner heeft extra kwaadaardige software geïnstalleerd op veertig systemen. Onder meer Samsung, Asus en Intel werden hier het slachtoffer van.
Read more...

AD

Enorme schildpad aangespoeld op Spaans strand
Een reuzenschildpad van wel twee meter lang is aangespoeld op het strand van Calella, niet zo ver van Barcelona. Er kwam een kraan aan te pas om het dode dier van ongeveer 200 kg weg te voeren.
Read more...
Sportallergie bizar? Estèlle (19) raakte bijna in shock op het voetbalveld
Als Estèlle Venus (19) uitlegt dat ze doodziek kan worden als ze intensief sport, dan wordt ze meestal niet geloofd. Want een sportallergie roept vooral hilarische grappen op, terwijl het behoorlijk gevaarlijk kan zijn. Estèlle raakte afgelopen jaar bijna in shock tijdens een potje voetbal. 
Read more...
Woordjes stampen? Gebruik geen hints, wel ezelsbruggetje
Woorden en teksten in je hoofd krijgen, is vooral een kwestie van oefenen. Maar niet alle methodes hebben een even groot effect. Gesa van den Broek onderzocht voor haar promotie niet alleen hoe je het beste woordjes stampt, maar ook waarom ze hierdoor langer in je geheugen blijven. 
Read more...
Heldere vuurbol boven heel Nederland gezien
Wie gisteravond rond negen uur buiten liep en naar boven keek, kon een uitzonderlijk heldere vuurbol in de lucht zien. Zowel in Nederland en België kwamen tientallen meldingen binnen van een helder lichtpunt aan de hemel.
Read more...
Nieuw wapen tegen dementie: magnesium
Magnesium helpt niet alleen tegen rusteloze benen en een winterdepressie maar zou ons brein wel eens een stuk langer fit kunnen houden, blijkt uit dementieonderzoek onder 10.000 55-plussers.
Read more...
Schotlands laatste stukje sneeuw gaat smelten
Het laatste stukje sneeuw in Schotland is nog vóór komend weekend gesmolten. Een unieke gebeurtenis, omdat er op een van de hoogste bergen in het Verenigd Koninkrijk rond deze tijd meestal vijftig sneeuwplekken zijn. Sneeuwexpert Iain Cameron luidt de noodklok.
Read more...
Surfen op een wattenstaafje: grappige foto, triest verhaal
Fotograaf Justin Hofman (33) ging vorig jaar snorkelen voor de kust van het Indonesische eiland Sumbawa. Wat hij zag, tart de verbeelding. Dit zeepaardje kwam voorbij gezwommen, zijn staart gekruld om een gebruikt wattenstaafje. Achter het aandoenlijke plaatje gaat echter een triest verhaal schuil.
Read more...
Zelfmoordmissie ruimtesonde Cassini  live te zien
Ruimtesonde Cassini is zijn eigen ondergang tegemoet gevlogen. Na bijna twintig jaar in de ruimte maakte de sonde een kamikazeduik richting Saturnus. Het vaartuig vloog vrijdag de dampkring van de planeet binnen. Zoals gepland klapte de ruimtezonde uiteen. 
Read more...
Derde van Aziatische gletsjers verdwijnt voor einde van de eeuw
Nog voor het eind van deze eeuw zal meer dan een derde van de gletsjers in Azië zijn gesmolten. Dit gebeurt ook als de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs worden nagekomen en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad Celsius.
Read more...
Dodelijk slangengif redt levens
Wie gebeten wordt door een Australische bruine slang is binnen een uur dood. Maar een eiwit uit dat dodelijke gif kan juist levens rédden.
Read more...

VK

Welingelichte Kringen