NIEUWS & LINKS

startonline.info

Trouw

Stef Bos schreef voor de EO een eerbetoon aan zijn gereformeerde ouders
Stef Bos schreef voor de EO een lied over het gereformeerde geloof van zijn vader en moeder. Die wereld verdween razendsnel. 'Dit is een eerbetoon.'
Read more...
Nog even en dan is Titus Brandsma een heilige
Vandaag is het 75 jaar geleden dat Titus Brandsma in Dachau overleed. Hij wordt nog altijd vereerd en zijn heiligverklaring lijkt nabij.
Read more...
Kardinaal Pell houdt onschuld vol bij eerste bezoek aan rechtbank
De Australische kardinaal George Pell is voor het eerst voor de rechter verschenen. De derde man binnen de katholieke kerk is aangeklaagd wegens kindermisbruik, maar de beschuldigingen werden woensdag in de rechtbank in Melbourne tegengesproken.
Read more...
In Groningen is een heilige plaats waar kosmische energie aan het werk is
Deze zomer brengt Trouw plekken in beeld die veel betekenen in de geloofsovertuiging of levensbeschouwing van mensen. Deel 3: woongemeenschap Elohim in Veelerveen. Hier begint een nieuwe tijd.
Read more...
Bijbel weg bij commerciële uitgever
Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) gaat voortaan zelf bijbels uitgeven. Daarmee komt er een einde aan de jarenlange samenwerking met uitgeverij Royal Jongbloed. De vereniging uit Haarlem denkt dat ze zelfstandig 'beter en doelmatiger' bijbels kan verspreiden.
Read more...
Op het atheïstenkerkhof in Zweden is plek voor allen
Zweden, waar driekwart van de bevolking niet-religieus is, heeft sinds kort zijn eerste atheïstische begraafplaats. Gelovigen mogen er ook liggen, zonder religieuze symbolen.
Read more...
Bij Jehova's komt de groep altijd vóór het individu
De manier waarop Jehovah's Getuigen met misbruikzaken omgaan, is traumatisch voor slachtoffers, bleek uit onderzoek van Trouw. Daders worden in bescherming genomen. Werkt de gesloten cultuur van de Jehova's misbruik in de hand?
Read more...
'Jehova's moeten zelf onderzoek willen'
Politici menen dat justitie altijd in actie moet komen bij misbruik binnen kerkgenootschappen. Ook scholen hebben een rol.
Read more...
Luther kreeg geen toren in Amsterdam
Amsterdam was in de Gouden Eeuw een belangrijk luthers bolwerk, maar de calvinistische ‘broeders’ deelden de lakens uit. Een ongemakkelijk protestants huwelijk.
Read more...
Ook zonder kerk zijn we op zoek naar verbinding, zeker in tijden van verdriet
Ik ken Abdelhak Nouri, de voetballer die twee weken geleden in elkaar zakte tijdens een oefenwedstrijd van Ajax in Oostenrijk en daarbij ernstige en blijvende hersenschade opliep, niet persoonlijk. 
Read more...
'Een paradijs voor pedofielen'
De manier waarop Jehovah’s Getuigen met misbruikzaken omgaan is traumatisch voor de slachtoffers, blijkt uit onderzoek door Trouw. Mark (37) werd als kind seksueel misbruikt en vocht voor erkenning.
Read more...
Heeft Maarten Luther dit echt gezegd?
Doe de grote Luther-citatenquiz van Trouw. Muziek, vrouwen, geloof, ziektes, bierdrinken: kerkhervormer Maarten Luther heeft over van alles uitspraken gedaan. Of was het citaat toch van iemand anders? 
Read more...
Podcast: Rosita Steenbeek, protestant in Rome
In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
Read more...

NU.NL

Techbedrijven kritisch op weren van transgenders in Amerikaans leger
Meerdere grote techbedrijven zijn kritisch over een besluit van de Amerikaanse president Donald Trump, die transgenders uit de strijdkrachten wil weren.
Read more...
Facebook groeit harder dan verwacht in tweede kwartaal
Facebook heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, ook al groeit het aantal gebruikers minder snel dan voorheen.
Read more...
Smartphonetak LG blijft verlies maken
De smartphonedivisie van LG heeft wederom verlies gemaakt. Dat terwijl het bedrijf in april zijn nieuwe vlaggenschip op de markt heeft gebracht.
Read more...
Google wil betaaldiensten YouTube Red en Play Music samenvoegen
Google is van plan om zijn twee muziekstreamingdiensten, Play Music en YouTube Red, samen te voegen. Dat moet het aanbod overzichtelijker maken voor consumenten en nieuwe klanten aantrekken.
Read more...
WhatsApp heeft miljard dagelijkse gebruikers
Een miljard mensen maken dagelijks gebruik van chat-app WhatsApp.
Read more...
Apple-leverancier Foxconn steekt 10 miljard dollar in Amerikaanse fabriek
Apple-toeleverancier Foxconn gaat zo'n 10 miljard dollar investeren in een fabriek in de Amerikaanse staat Wisconsin. Daar zullen onder meer LCD-displays in elkaar worden gezet.
Read more...
Samsung noteert recordwinst door succes chipafdeling
Samsung heeft een zeer sterk tweede kwartaal in de boeken gezet. De Zuid-Koreaanse technologiegigant verdiende vooral veel aan zijn belangrijke chipdivisie en noteerde daardoor een recordwinst en -omzet.
Read more...
Facebook investeert in initiatief om hacks tijdens verkiezingen te stoppen
Facebook ondersteunt een nonprofit-organisatie die politieke partijen, stemsystemen en informatiekanalen beschermt tegen hackers en propaganda.
Read more...
Griekenland arresteert man die 4 miljard zou hebben witgewassen via bitcoin
De Griekse politie heeft een man opgepakt die ervan verdacht wordt 4 miljard dollar wit te hebben gewassen met de digitale valuta bitcoin.
Read more...
Kaartendienst Here voegt live verkeersdata via autosensoren toe
De nieuwe dienst Here Real-Time Traffic maakt gebruik van sensordata van auto's om live verkeersinformatie door te geven.
Read more...

AD

Een dna-test voor je verjaardag
Onze correspondent in New York Karlijn van Houwelingen wil weten waar haar voorouders - en haar pigment - vandaan komen. Via dna-technologie laat ze haar familiemysterie in enkele weken ontrafelen.
Read more...
Tasje met maanmateriaal van historische Apollo 11-missie geveild
Een tasje gevuld met materiaal dat astronaut Neil Armstrong op de maan verzamelde, is vanavond onder de hamer gegaan voor ruim 1,5 miljoen euro. De verkoop is onderdeel van een veiling van artikelen van de beroemde Apollo-missie in New York. Achter de veiling van het witte, stoffen zakje, dat in 1969 werd gevuld, zit een behoorlijk conflict.
Read more...
Astronauten ISS hebben nieuwe huisgenoot: een drone
Even lachen naar het drone'tje. Voortaan zweeft in het internationale ruimtestation ISS een camera die het werk en het leven van de astronauten van minuut tot minuut vastlegt.
Read more...
Avondje in de Dasmobiel: dichter bij de das kun je niet komen
Vergeet de panda, de das ontvangt je in zijn natuurlijke omgeving. Een avond in de Dasmobiel van Landschap Overijssel. ,,Wij hebben ze verbannen naar de nacht.”
Read more...
Nog nóóit eerder vastgelegd: leeuwin die luipaardwelpje voedt
Een leeuwin die een pasgeboren luipaardwelpje bij zich laat drinken. ,,We konden het gewoon niet geloven toen we de foto's zagen'', vertelt Ainslie Wilson, manager van Ndutu Safari Lodge in Tanzania. ,,Dit is voor zover wij weten nog nooit eerder vastgelegd.''
Read more...
Grote planetaire storm vastgelegd op prachtige beelden
Een ruimtevaartuig van NASA dat rond Jupiter cirkelt heeft deze week beelden vastgelegd van de grootste planetaire storm van ons zonnestelsel. Waar de ruwe beelden niet veel lijken voor te stellen, geven de bewerkte beelden de prachtigste kleurendetails van de storm weer.
Read more...
100.000 euro voor Sara, onderzoek kan beginnen
Er is 100.000 euro ingezameld voor Stichting Voor Sara. Daarmee kan het onderzoek naar zeldzame spierziekten zoals MDC1A beginnen. Hopelijk komt het niet te laat voor de 2-jarige Sara, die de ziekte heeft. ,,Dat is onze grootste angst”, zegt vader Bram Verbrugge, die samen met Sara’s moeder Emine Kara de stichting heeft opgericht.
Read more...
Een van 's werelds grootste ijsbergen breekt af van Antarctica
Een gigantische ijsberg, groter dan de provincie Noord-Brabant, is van het ijsplateau in Antarctica afgebroken, blijkt uit satellietbeelden. De ijsmassa drijft nu naar het noorden, meldt het Duitse Alfred Wegener Instituut voor Pool- en Zee Onderzoek vandaag.
Read more...
Waarom ruikt het buiten toch zo lekker na een regenbuitje?
Stap je zo nog even naar buiten voor een avondwandeling? Even diep ademhalen en je ruikt zo'n heerlijke zomerse geur van een regenbui. Wetenschappers hebben een naam voor dit natuurfenomeen: petrichor.
Read more...
Wetenschappers waarschuwen: zesde massa-uitsterving op komst
De voorbije decennia worden gekenmerkt door een gestage afname van wilde diersoorten. Nieuw onderzoek wijst erop dat die ontwikkelingen zelfs een nieuwe massa-uitsterving inluiden, zo meldt The Guardian. Die zou bovendien veel ernstiger zijn dan destijds werd aangenomen.
Read more...

VK

Welingelichte Kringen