NIEUWS & LINKS

startonline.info

Trouw

'Uw wil geschiede gaat over het concrete leven'
Een denktank rond Claartje Kruijff, Theoloog des Vaderlands, bespreekt in Trouw het Onze Vader. Elke dinsdag gaan twee deelnemers met elkaar in gesprek over een tekstregel uit het gebed. Vandaag belichten de protestantse theoloog Inger van Nes (32) en haar katholieke collega Arjan Broers (48) de vierde regel: Uw wil geschiede, op aarde zoals in de hemel.
Read more...
Minister onderzoekt verruiming van de aangifteplicht vanwege zorgen om misbruikzaak Jehova's Getuigen
Minister Sander Dekker maakt zich zorgen over de interne afhandeling van seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen. Nu zij niet willen meewerken aan een onafhankelijk onderzoek, laat hij onderzoeken of de aangifteplicht verruimd moet worden.
Read more...
Waarheid is een belofte, en het houden van die belofte vereist moed
Wat is waarheid? Tot voor kort was de algemene consensus – ook op de universiteit waar ik studeerde – dat we vooral uiterst kritisch moesten zijn als het op kennis en waarheid aankwam.
Read more...
Voor miljoenen christenen brengt Trump het einde der tijden dichterbij
Conservatieve christenen in Nederland zijn vaak in hun sas met Donald Trump. Zijn steun aan Israël brengt volgens hen namelijk de wederkomst van Christus dichterbij.
Read more...
Australische aartsbisschop verhulde seksueel misbruik
De Australische aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide is door de rechtbank schuldig bevonden aan het verhullen van kindermisbruik door een priester. Volgens Australische media is Wilson de hoogste katholieke geestelijke ooit die voor een dergelijk vergrijp is veroordeeld.
Read more...
Het grootste christelijke feest blijft groeien, dankzij traditioneel kerkvolk
Het grootste christelijke feest van Nederland blijft aan populariteit winnen. Pinksterconferentie Opwekking trok dit weekeinde 75.000 zielen, vooral uit gevestigde kerken.
Read more...
De preek was het hoogtepunt van de Royal Wedding
Niet de kus, niet het jawoord, niet de jurk, niet de muziek, niet de rijtour. Nee, het hoogtepunt van de huwelijkssluiting van de Britse prins Harry en zijn bruid Meghan Markle – en daar leek werkelijk iedereen het over eens te zijn – was de preek.
Read more...
Lees hier de veelbesproken preek terug die Michael Curry uitsprak op het huwelijk van Harry en Meghan
De preek die Michael Curry, bisschop van de Amerikaanse Episcopaalse Kerk, uitsprak bij het huwelijk van de Britse prins Harry en Meghan Markle wist wereldwijd vele mensen te raken. Lees hieronder de Nederlandse vertaling van de preek.
Read more...
In het streven naar oecumene heeft idealisme plaatsgemaakt voor nuchterheid
Maandag viert de Nederlandse Raad van Kerken zijn vijftigste verjaardag. De oecumenische gedachte is nog springlevend, maar de grote verwachtingen van toen zijn veranderd in praktisch samenwerken.
Read more...
In Atjeh gaan openbare vernederingen uit naam van de sharia gewoon door
Prima, die sharia, vinden ze in de Indonesische provincie Atjeh. Maar geld mag die niet kosten, bijvoorbeeld doordat investeerders wegblijven uit weerzin tegen openbare lijfstraffen.
Read more...
Alle Chileense bisschoppen dienen ontslag in na misbruikschandaal  – en vragen vergiffenis
Alle 34 Chileense bisschoppen hebben collectief hun ontslag ingediend bij het Vaticaan als gevolg van een misbruikschandaal. Ze vragen om vergiffenis. Met die ongehoorde actie reageren ze op een uitgelekte brief van paus Franciscus.
Read more...
'Sleutelen aan de natuur? Als er niemand door lijdt, is het geen probleem'
In het Filosofisch Elftal legt Trouw een actuele vraag voor aan twee filosofen uit een poule van elf.
Read more...
Podcast: Een wandeling over het protestantse kerkhof in Rome
In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
Read more...
Heeft Maarten Luther dit echt gezegd?
Doe de grote Luther-citatenquiz van Trouw. Muziek, vrouwen, geloof, ziektes, bierdrinken: kerkhervormer Maarten Luther heeft over van alles uitspraken gedaan. Of was het citaat toch van iemand anders?
Read more...

NU.NL

Deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens Zuckerberg-verhoor in Brussel
Facebook-directeur Mark Zuckerberg was dinsdag aanwezig in het Europees Parlement om vragen te beantwoorden over het privacybeleid van Facebook.
Read more...
Yelp dient nieuwe klacht in tegen Google vanwege misbruik marktmacht
Restaurantbeoordelingswebsite Yelp heeft een nieuwe klacht ingediend tegen Google bij de Europese Commissie. De zoekmachinegigant zou zijn marktmacht misbruiken om kleinere spelers als Yelp van de markt te drukken.
Read more...
Instagram krijgt optie om alle berichten van een gebruiker stilletjes te verbergen
Instagram krijgt een optie waarmee alle berichten van een bepaald account niet langer op de tijdlijn van een gebruiker verschijnen, zonder dit account te ontvolgen.
Read more...
Kritiek op Amazon voor leveren gezichtsherkenning aan Amerikaanse overheden
De American Civil Liberties Union (ACLU) roept techbedrijf Amazon op om te stoppen met het leveren van gezichtsherkenningssoftware aan Amerikaanse overheden.
Read more...
Netwerkproblemen door storing bij T-Mobile verholpen
T-Mobile kampte dinsdagmiddag in ieder geval in delen van de randstad met een storing, waardoor diensten van het telecombedrijf niet goed of helemaal niet werken.
Read more...
Britse groep klaagt Google aan om privacyschending in Safari
Google is in het Verenigd Koninkrijk door een groep mensen aangeklaagd. Het bedrijf zou de privacyinstellingen van 4,4 miljoen gebruikers in de Safari-browser hebben omzeild.
Read more...
Politie vroeg twee miljoen telecomgegevens op in 2017
De Nederlandse politie heeft in 2017 vaker gegevens van plegers van strafbare feiten bij telecomproviders opgevraagd dan een jaar eerder.
Read more...
Klanten ABN AMRO kampten met problemen bij mobiel bankieren
ABN AMRO kampte dinsdagochtend met een vertraging waardoor klanten problemen ondervonden bij mobiel bankieren.
Read more...
Handzame camera kan zowel 360 graden als 3D filmen
De Qoocam is de eerste camera die zowel in 360° als in 3D kan filmen.
Read more...
Fortnite krijgt competities met prijzengeld van 100 miljoen dollar
De online schietgame Fortnite krijgt later dit jaar officiële competities waarbij in totaal 100 miljoen dollar aan prijzengeld wordt uitbetaald.
Read more...

AD

Veel libellen dankzij extreem voorjaar
Door grote weersextremen in de afgelopen maanden komen libellensoorten massaal tevoorschijn. Natuurherstel en schoner water lijkt de libellenstand goed te doen.
Read more...
Chinese satelliet met Nederlandse antenne onderweg naar donkere kant maan
China heeft afgelopen nacht een communicatiesatelliet met de naam Queqiao gelanceerd, die een verbinding tot stand moet brengen tussen een sonde op de donkere kant van de maan en de aarde. De bijbehorende antenne is van Nederlandse makelij.
Read more...
Waarom ayahuasca kan helpen tegen stress en depressies
Ayahuasca, nog nooit van gehoord? De uitzending van het televisieprogramma Rambam over ayahuasca heeft veel stof doen opwaaien; hallucineren, braken en urenlang trippen. Volgens de programmamakers zouden er vele gevaren aan het gebruik van deze relatief onbekende drug zitten, maar wetenschappers zijn het hier niet volledig mee eens. De drug zou namelijk kunnen bijdragen aan het verhelpen van stress en depressies. Maar wat kan ayahuasca doen wat een regulier antidepressivum niet kan bereiken?
Read more...
Mijlpaal voor Chinese ruimtevaart: eerste commerciële raket gelanceerd
China heeft voor het eerst een raket van een commercieel bedrijf in een baan om de aarde gebracht. Het in Peking gevestigde bedrijf OneSpace Technology ontwikkelde de Chongqing Liangjiang Star, berichten Chinese staatsmedia.
Read more...
'Dramatische afname 
insecten in Nederland'
Het gaat niet goed met de insecten in Nederland. Volgens Natuurmonumenten is de afname dramatisch. 'Onze leefomgeving, onze ecologische basis stort in.'
Read more...
Amerikanen sturen helikopter naar Mars
Over een paar jaar vliegt er een helikopter rond op Mars. De Verenigde Staten bouwen een klein vaartuigje, dat rond 2020 naar de rode planeet moet vertrekken en daar in 2021 moet aankomen. Het is de eerste keer dat een machine zelfstandig gaat rondvliegen op een ander hemellichaam.
Read more...
Insecten teisteren Taj Mahal; toeristen zien groen en geel
De Taj Mahal in India, het ooit maagdelijk witte mausoleum dat Shah Jahan in 1632 liet bouwen voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal, kleurt langzaam groen en geel. Insecten poepen het fameuze grafmonument, dat dagelijks 70.000 bezoekers trekt, helemaal onder. De Indiase overheid doet weinig tot niets om de vervuiling van de voorheen spierwitte tombe tegen te gaan, maar dat gaat veranderen.
Read more...
We willen alles groen en duurzaam, maar niet investeren: hoe zit dat?
De vraag wie er wil verduurzamen, is vaak een retorische. Dat willen we namelijk unaniem; een schonere lucht, ijskappen die bevroren blijven en minder overstromingen. Maar wat doen we er vervolgens aan? Soms maar weinig.
Read more...
Onderzoekers maken embryo zonder ei- of zaadcellen
Nederlandse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd mini-embryo’s te kweken uit de stamcellen van muizen: nieuw leven zonder dat er ei- of zaadcellen aan te pas kwamen. De embryo’s konden zich innestelen in een baarmoeder en daar enkele dagen overleven.
Read more...
Hoopvolle ontdekking voor met uitsterven bedreigde Tasmaanse duivels
Australische onderzoekers hebben bij hoge uitzondering een groep gezonde Tasmaanse duivels gevonden. De gezonde dieren bieden nieuwe hoop dat het met uitsterven bedreigde diersoort gered kan worden.
Read more...

Welingelichte Kringen

...