NIEUWS & LINKS

startonline.info

Trouw

Het voelde alsof ik mij verzoend had met iets. Waarmee, dat weet ik niet
Ik was deze week op het kerkhof aan de rand van Rome waar mijn oom begraven ligt. Negen maanden geleden was ik er ook al. Ik schreef er ook over. 
Read more...
Hoe in het orthodoxe jodendom de strengste variant won
In de documentaire 'One of Us' proberen drie jonge mensen buiten de ultra-orthodoxe gemeenschap te overleven. 'De prijs voor vrijheid is echt hoog.'
Read more...
Maar professor, de islam kent geen slavernij!
Welkom in het Letter&Geest slavernijmuseum. Amsterdam wil een nationaal museum slavernijverleden. Letter&Geest, de weekendbijlage van Trouw, vraagt specialisten: welk verhaal zou u daar vertellen en welke objecten móeten we zien?
Read more...
De positie van de homo binnen de PKN is vooralsnog onbeslist
De roep om iets doen aan de achterstelling van homo’s binnen de Protestantse Kerk Nederland, zwelt aan. Maar de kerkleiding durfde tijdens de Synode nog geen voorstel te doen.
Read more...
Het businessplan van God
Het contact tussen theologen en economen is geen eenrichtingsverkeer waarin theologen vooral zenden en economen ontvangen. Er is wel degelijk sprake van kruisbestuiving.
Read more...
Vermeende eenheid is weer eens belangrijker
Harold Schorren, predikant te Breukelen, is teleurgesteld over de conflitmijdende keuzes die PKN maakt als het gaat om het homohuwelijk.
Read more...
Gezellig, zo'n huwelijksdag
Mensen trouwen minder, becijferde het CBS. Heeft het huwelijk nog betekenis? Of is het niet meer dan een goede aanleiding voor een feest?
Read more...
Waarom een rabbijn de salafistische As Soennahmoskee bezoekt
Een bijzonder bezoek gisteren aan de Haagse As Soennahmoskee: de bedreigde moskee kreeg steun van rabbijn Lody van de Kamp, die als eerste rabbijn de moskee bezocht.  
Read more...
Het homohuwelijk zegenen of inzegenen, dat is de kwestie
Homo’s kunnen in de Protestantse Kerk trouwen, maar hetzelfde als bij hetero’s is het niet. Niet alle homo’s vinden dat erg.
Read more...
Dilemma: het 'graf van Jona' bewaren of Nineve opgraven?
Wat te doen met de tombe waarin de profeet Jona zou liggen? Archeologen in het verwoeste Mosul moeten kiezen: de tombe in ere herstellen of een per ongeluk ontdekt deel van de bijbelse stad Nineve opgraven.
Read more...
De PKN zou het onderscheid tussen homo- en heterohuwelijk moeten schrappen
Hopelijk grijpt de synode van Protestantse Kerk de aanstaande halfjaarlijkse vergadering aan om de huwelijksordinantie onder de loep te nemen. Want mensen kunnen alleen heilzaam leven als zij kunnen rekenen op onvoorwaardelijke acceptatie van wie zij zijn, schrijft LHBT-predikant Wielie Elhorst.
Read more...
Heeft Maarten Luther dit echt gezegd?
Doe de grote Luther-citatenquiz van Trouw. Muziek, vrouwen, geloof, ziektes, bierdrinken: kerkhervormer Maarten Luther heeft over van alles uitspraken gedaan. Of was het citaat toch van iemand anders? 
Read more...
Podcast: Is de paus een ketter?
In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
Read more...
Neem een kijkje in Luthers virtuele werkkamer
Alle verhalen over 500 jaar Reformatie zijn terug te vinden in Luthers werkkamer. Neem een kijkje, loop eens rond en ontdek de sporen van de Reformatie.
Read more...

NU.NL

Volvo levert tienduizenden zelfrijdende auto's aan Uber
Autofabrikant Volvo gaat in de komende jaren maximaal 24.000 zelfrijdende auto's leveren aan taxi-app Uber.
Read more...
Kabinet, Buma en GGZ genomineerd voor Big Brother Award
Het nieuwe kabinet, GGZ Nederland en CDA-leider Sybrand Buma zijn genomineerd voor de 'Big Brother Award', voor de grootste privacyschender van het jaar.
Read more...
'Samsung werkt aan hybride Chromebook'
Samsung lijkt te werken aan een hybride Chromebook. De laptop krijgt een afneembaar toetsenbord, waardoor hij ook als tablet te gebruiken is.
Read more...
Videoreview: 'Star Wars Battlefront II is groots én beperkt'
Star Wars Battlefront II staat vooral in de schijnwerpers door ophef over het kopen van virtuele valuta en upgrades in het spel. Verder is de game op veel fronten beter dan het vorige deel.
Read more...
Nintendo-game Animal Crossing verschijnt 22 november voor smartphones
Nintendo brengt zijn smartphonegame Animal Crossing: Pocket Camp op 22 november uit.
Read more...
Apple ontvangt zoekbevel voor smartphone Texaanse kerkschutter
De FBI wil met een zoekbevel aan het adres van Apple de smartphone van de Texaanse kerkschutter inzien.
Read more...
Dit zijn de beste Android- en iOS-apps van de week
Gebruik de meest simpele en complete mobiele tekstverwerker, verander achteraf de focus van foto's en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.
Read more...
Grafische update Minecraft uitgesteld naar volgend jaar
De aangekondigde grafische update voor Minecraft, door ontwikkelaar Mojang het Super Duper Graphics Pack genoemd, is uitgesteld naar volgend jaar.
Read more...
Apple blijft schermvlekken op Macbooks langer gratis repareren
Apple blijft vlekken op het scherm van Macbook Pro- en MacBook-modellen gratis repareren tot vier jaar na de oorspronkelijke aanschafdatum.
Read more...
YouTube sluit populair kinderkanaal na kritiek op ongepaste inhoud
YouTube heeft het populaire kinderkanaal Toy Freaks gesloten na toenemende kritiek op de grote hoeveelheid video's op het platform die ongeschikt zouden zijn voor kinderen.
Read more...

AD

Amerikaan bouwt stoomraket om te bewijzen dat de aarde plat is
Mad Mike Hughes gelooft niet in wetenschap. Aero- en hydrodynamica zijn volgens de excentrieke Amerikaan slechts een verzameling formules. Net als de manier waarop voorwerpen zich door de ruimte verplaatsen. Wat hij wel gelooft, is dat de aarde plat is. Om dat te bewijzen bouwde hij de afgelopen jaren een met stoom aangedreven raket die hem komend weekend de ruimte in moet tillen.
Read more...
Minimaal drie uur gymles? Bijna geen school die het haalt
Van de minimaal drie uur gymles per week op basisscholen die het vorig kabinet voorstond, is niets terechtgekomen. Basisschoolleerlingen krijgen hetzelfde aantal minuten gym per week en kleuters sporten zelfs minder minuten per week. Het nieuwe kabinet maakt geen werk van meer gymles.
Read more...
NASA-wetenschapper: doemscenario planeet X is een verzinsel
Er deden deze week de wildste theorieën de ronde over een zogeheten planeet X die ervoor zou zorgen dat morgen de wereld zou vergaan. NASA-wetenschapper David Morrison rekent in één keer af met die berichten: 'Die planeet bestaat niet en zal ook nooit bestaan'
Read more...
Dierenrechtenorganisatie lanceert diervriendelijk vuurwerk
De Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia heeft vanavond geluidsarm vuurwerk gepresenteerd, een alternatief spektakel dat dierenleed zoals bij klassiek vuurwerk moet vermijden.
Read more...
Vastgebonden en geëlektrocuteerd: 'homotherapie' nog steeds toegepast in China
Human Rights Watch (HRW) roept de Chinese overheid op tot het verbieden van conversietherapie voor homoseksuelen. Volgens de mensenrechtenorganisatie bieden ziekenhuizen dergelijke 'behandelingen', die patiënten moeten 'genezen' van hun geaardheid, nog steeds aan. In een nieuw rapport publiceert HRW de getuigenissen van zeventien mensen die de omstreden, vaak gruwelijke therapie in China moesten ondergaan.
Read more...
Eeuwenoud spijkerschrift geeft elf verborgen steden prijs
Het is de droom van iedere archeoloog of ontdekkingsreiziger: het ontdekken van een verborgen stad. Maar waar begin je met zoeken? Een groep archeologen heeft misschien wel het antwoord. Door duizenden kleistenen uit het bronzen tijdperk te analyseren kunnen ze nu een ruwe schatting maken van waar de verborgen steden moeten liggen. 
Read more...
Archeologen vinden goudschat in Franse abdij
Franse archeologen hebben een middeleeuwse goudschat ontdekt bij een beroemde abdij in midden-Frankrijk. De schat was meer dan acht eeuwen lang begraven.
Read more...
Nieuwe planeet ontdekt met beste kans op leven ooit
Wetenschappers hebben zojuist bekendgemaakt dat ze op amper 11 lichtjaren afstand van de aarde een nieuwe planeet ontdekt hebben. De omstandigheden zouden daar zo gunstig zijn en hij lijkt zozeer op de aarde, dat er mogelijk leven op aanwezig is. 
Read more...
Bijna niemand maakt deze IQ-test foutloos, jij wel?
Minder dan één procent van de wereldbevolking zou deze IQ-test foutloos kunnen invullen. Hoor jij daar bij?
Read more...
'Opleiding chirurgie wordt stuk korter dankzij virtual reality'
Chirurgen en medisch specialisten kunnen volgend jaar in Amsterdam met behulp van virtual reality en kunstmatige intelligentie operaties oefenen. Jan Hol, directeur communicatie van het VUmc, verwacht hierdoor op termijn de zesjarige specialisatie voor chirurgen, die na de studie geneeskunde komt, flink te verkorten.
Read more...

VK

Welingelichte Kringen

...