NIEUWS & LINKS

startonline.info

Trouw

Wat is nostalgie en wat moeten we ermee?
De maand december roept bij veel mensen nostalgische gevoelens op. Ook bij mij. Ik koester warme jeugdherinneringen aan de kerstvieringen op onze boerderij in Twente en aan het spetterende nieuwjaarsfeest in het noaberschap. Maar wat is nostalgie en wat moeten we ermee?
Read more...
Het bericht dat Tour-winnaar Froome positief testte kwam niet als een verrassing
Je hoeft geen aanhanger van complottheorieën te zijn om een schimmig spoor te ontwaren tussen het moment in 2009 waarop in het Londense kantoor van de sponsor de champagnekurken knalden en afgelopen woensdag, toen het laatste restje illusie van een schone wielerploeg in rook opging. In acht jaar tijd regen zich bij Team Sky de dopingincidenten aaneen. Het bericht dat viervoudig Tour-winnaar Chris Froome positief testte tijdens de Vuelta kwam niet als een verrassing.
Read more...
Er zijn niet veel monniken meer over
Monnickendam, Munnekezijl en Schiermonnikoog zijn drie van de negen plaatsen in Nederland met iets van 'monnik' in hun naam. Vroeger waren dat er veel meer - een naamlijst uit 1846 noemt er ruim tachtig, waarvan zo'n zestig voor polders, wateren, dijken en wegen.
Read more...
Wie oud wil worden moet eigenwijs en koppig zijn
Die lichamelijke tips om oud te worden, die kennen we nu wel. Maar welke geest heb je nodig?
Read more...
Boekenkast van mijn ouders, wat wil je me zeggen?
De boeken uit zijn jeugd bepaalden Tonnus Oosterhoffs zicht op de wereld. ‘De mens is niet geboren met facetogen.’
Read more...
'Als Froome zo ziek was, had hij moeten stoppen'
Wielrenners sporten onder omstandigheden die inspanningsastma uitlokken, zegt sportarts Jean Driessen. Maar Chris Froome was wel heel erg ziek als hij zoveel medicijnen nodig had.
Read more...
De nieuwe economie ziet eruit als een donut
Nieuw is het niet wat de Britse econoom Kate Raworth zegt. Toch slaat haar pleidooi voor een duurzame en sociale economie aan.
Read more...
'Staken? Wie brengt de patiënt dan weg?'
De werkbelasting van het ambulancepersoneel is enorm. Maar in staking gaan? Daar zijn de verpleegkundigen niet zomaar warm voor te krijgen.
Read more...
Apeldoorn wil wereldrecord bijbellezen verbreken
Op weg van het station in Apeldoorn naar het Glazen Huis komen fans van de radioactie Serious Request langs de Onze Lieve Vrouwekerk. Vanaf maandag laten dj's zich voor het goede doel opsluiten, maar al vanaf vanochtend doen zo'n vijfhonderd mensen een poging een nieuw wereldrecord bijbellezen te vestigen.
Read more...
Is er in Nederland toekomst voor de boer?
Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op dinsdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
Read more...

NU.NL

'Gebaseerd op wetenschap' wordt verboden term voor gezondheidscentrum VS
Medewerkers van het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding CDC zouden van de regering-Trump een verbod krijgen op het gebruiken van woorden als 'foetus' en 'transgender' in officiële documenten en rapporten.   
Read more...
Irak wil nieuw netwerk van olieleidingen aanleggen
Irak is van plan een uitgebreid netwerk van oliepijpleidingen aan te leggen. Het netwerk is vooral bedoeld om ruwe olie en olieproducten naar het buitenland te kunnen exporteren.
Read more...
Oudste inwoner van Europa (116) overleden
De Spaanse Ana Vela Rubio is op 116-jarige leeftijd overleden. Zij was de oudste inwoner van Europa. De vrouw stierf vrijdag in een bejaardenhuis in Barcelona. Rubio werd op 29 oktober 1901 geboren in Andalusië.
Read more...
Man die verkleed als SS'er uit Auschwitz ontsnapte overleden
Uit het Duitse vernietigingskamp Auschwitz zijn voor zover bekend 196 gevangenen ontsnapt. De manier waarop de vrijdag in Gdansk overleden Pool Kazimierz Piechowski (98) dat deed, was uniek en maakte hem beroemd. 
Read more...
Chaos op conferentie Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC
De verkiezing van de opvolger van partijleider Jacob Zuma van het African National Congress (ANC) in Zuid-Afrika laat op zich wachten. Op de geplande bijeenkomst in Johannesburg zaterdag kreeg de partijtop te maken met drie uitspraken van rechtbanken, waardoor onverwacht ruim honderd leden van het ANC geen stemrecht meer hebben.
Read more...
Syrië ontkent getreuzel tijdens stukgelopen vredesbesprekingen in Genève
Syrië wijst de kritiek van de hand dat het zich niet coöperatief opstelt bij de vredesbesprekingen die in Genève onder toezicht van de Verenigde Naties plaatsvinden. 
Read more...
Doden en evacuaties door tropische storm op Filipijnen
De autoriteiten op de Filipijnen hebben meer dan veertigduizend mensen geëvacueerd vanwege de tropische storm Kai-Tak die momenteel over het land trekt. Er zijn tot nu toe zeker drie doden gevallen.
Read more...

BNR

24 jaar Joegoslavië Tribunaal: 'Illusie dat iedereen berecht wordt'
Na 24 jaar komt er een eindje aan het Joegoslavië Tribunaal. Alphons Orie, als enige...
Read more...
Extern meldpunt voor misstanden leger
Defensiepersoneel en oud-medewerkers kunnen vanaf nu terecht bij een meldpunt om ongewenst gedrag en andere...
Read more...
'De Bitcoin gaat het niet worden'
De Bitcoin zit in een achtbaan. De cryptomunt is waanzinnig populair. Sinds een week worden...
Read more...
'Snapchat was net een oude onderbroek'
Wie deed het het afgelopen jaar goed op de beurs en wie moet zich nog...
Read more...
'We hebben het mooiste huis van Wormer'
In Huis te Koop kijken we iedere week binnen in een karakteristiek huis dat te...
Read more...


AD

De beeldredactie ziet dagelijks duizenden nieuwsfoto’s. In deze rubriek worden de opvallendste, mooiste of meest bijzondere foto’s geselecteerd. Klik op een van de beelden om deze te vergroten en er doorheen te bladeren.
Read more...
De Spaanse Ana Vela Rubio is op 116-jarige leeftijd overleden. Zij was de oudste inwoner van Europa. De vrouw stierf vrijdag in een bejaardenhuis in Barcelona. Rubio werd op 29 oktober 1901 geboren in Andalusië.
Read more...
Over de doodsoorzaak van het miljardairsechtpaar Barry en Honey Sherman doet de politie in Toronto (Canada) er nog het zwijgen toe maar volgens eerste berichten wijst alles op zelfmoord. Ook wordt er rekening gehouden met een ‘suicide-murder’, dat een van hen de ander zou hebben vermoord en daarna de hand...
Read more...
Deze week stemden de Australiërs voor het homohuwelijk. Amy Laker (29) en Lauren Price (31) mochten daar als eerste van profiteren. Ze hadden de dag eigenlijk achttien maanden geleden al gepland. ,,Maar nu was het ook nog eens legaal."
Read more...
Jeffrey Rienckens (25) uit het Belgische dorpje Paal is nogal geschrokken toen zijn jonge Mechelse herder Uscko ontsnapte en op een speelplaats 12 kinderen beet. ,,Hopelijk ben ik hem niet voorgoed kwijt."
Read more...

Telegraaf

Uit het Duitse vernietigingskamp Auschwitz zijn voor zover bekend 667 gevangenen ontsnapt. De manier waarop de vrijdag in Gdansk overleden Pool Kazimierz Piechowski (98) dat...

Read more...

De Spaanse Ana Vela Rubio is op 116-jarige leeftijd overleden. Zij was de oudste inwoner van Europa. De vrouw stierf vrijdag in een bejaardenhuis in...

Read more...

Voorlopig is het einde van de branden die Californië teisteren nog niet in zicht. Harde wind wakkerde het vuur zaterdag op veel plaatsen aan. Het...

Read more...

De verkiezing van de opvolger van partijleider Jacob Zuma van het ANC in Zuid-Afrika laat op zich wachten. Op de geplande bijeenkomst in Johannesburg zaterdag...

Read more...

De autoriteiten op de Filipijnen hebben meer dan 40.000 mensen geëvacueerd vanwege de tropische storm Kai-Tak die momenteel over het land trekt. De storm gaat...

Read more...

Het Parool

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben "voldoende voortgang" geboekt over de scheidingsvoorwaarden van de brexit. In dit blog vind je de belangrijkste berichten rondom de eerste grote brexit-deal. De Britse premier Theresa May en de brexitminister David Davis vlogen na een nacht van koortsachtige onderhandelingen vrijdagmorgen naar Brussel. Een akkoord over de rekening voor Londen, de
Read more...
Nabestaanden kijken uit naar de dag waarop de Surinaamse krijgsraad vonnis wijst in het proces over de Decembermoorden. De kans op een veroordeling van Desi Bouterse is groter dan ooit. Jaar in, jaar uit komen op de avond van 8 december nabestaanden in het centrum van Amsterdam bijeen om de slachtoffers van de Decembermoorden te herdenken. Het ene jaar is de groep groot, het andere jaar klein. Maa
Read more...
Een rozerood ijsje dat hartig smaakt? Bah! We eten met al onze zintuigen, schrijft professor Charles Spence (48) in zijn boek Gastrofysica. 'Probeer maar eens wat te proeven met je neus dicht.' 'Zeg me wat u eet, en ik zal u zeggen wie u bent,' van de achttiende-eeuwse Franse gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin is een van de meest geciteerde quotes over eten. De Brit Charles Spence heeft er i
Read more...
Donald Trump heeft op Twitter verwezen naar een Nederlandse video van een mishandeling waar ten onrechte bij vermeld stond dat de dader een "moslimmigrant'' was. Het Openbaar Ministerie (OM) van Noord-Holland meldde woensdagmiddag in het Nederlands en het Engels dat de minderjarige verdachte uit het filmpje "in Nederland is geboren en getogen''. De Noord-Hollandse jongen heeft een straf gekregen v
Read more...
Hackers hebben de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs van de populaire taxi-app Uber gestolen. De hack vond plaats in oktober 2016, maar Uber kwam daar dinsdag pas mee naar buiten. Er werden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers gestolen van klanten en de persoonlijke gegevens van zeven miljoen taxichauffeurs kwamen ook in handen van de criminelen.Uber betaa
Read more...

Volkskrant

Kamoga Hassan (29) is directeur van het lgbt-filmfestival Queer Kampala International Film Festival (Queer-KIFF), dat vorig weekend werd gesloten door de politie. Hassan noemt zichzelf...
Read more...
Er heerst chaos bij de verkiezing van een nieuwe leider voor het ANC in Zuid-Afrika. Op de bijeenkomst in Johannesburg kreeg te partijtop te maken...
Read more...
De Poolse Senaat heeft vrijdagavond de deur opengezet voor politieke benoemingen van rechters. Met een overweldigende meerderheid gingen de senatoren akkoord met deze zeer omstreden...
Read more...
De Republikeinen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn het eens geworden over de grootste hervorming van het Amerikaanse belastingsysteem in ruim dertig...
Read more...
Arie Elshout en Rob Vreeken becommentariëren beurtelings het buitenlandse nieuws. Als een openbaring - zo ervoer ik datgene wat de Amerikaanse columnist Thomas Friedman pas...
Read more...
...

Telegraaf

Volkskrant

AD

NRC