NIEUWS & LINKS

startonline.info

Trouw

Oranje op de valreep naast Duitsland
Voetballend viel het niet mee voor het Nederlands elftal, tegen een getergd en verjongd Duitsland. Maar in de slotminuten werd de groepswinst in de Nations League toch gegrepen.
Read more...
De premier moet ondubbelzinnig voor het grondrecht op demonstreren staan
Laat het debat over de kleur van Zwarte Piet over aan de samenleving. Die boodschap herhaalde premier Mark Rutte gisteren in reactie op de golf aan incidenten afgelopen weekeinde tijdens de intocht van Sinterklaas. Zo slecht gaat het helemaal niet met dat debat, benadrukte de premier, de steun voor verandering neemt toe.
Read more...
Migranten stranden voorlopig in Tijuana
De karavaan met vluchtelingen uit Honduras stroomt de Mexicaanse grensstad Tijuana binnen. Daar zitten ze nu vast.
Read more...
Wordt racisme het nieuwe normaal?
Hoewel strafbaar, binnen bepaalde subculturen is discriminatie gangbaar. Hoe te voorkomen dat racisme het nieuwe normaal wordt?
Read more...
Kritiek op Rutte wegens ‘magere’ reactie op rellen intocht
GroenLinks, SP en Denk verwijten premier Rutte een ‘gebrek aan leiderschap’ in de Zwarte Piet-discussie. Deze partijen willen een nationale dialoog over het Sinterklaasfeest, geïnitieerd door de politiek, omdat de samenleving er niet uitkomt.
Read more...
De druk op de staatssecretaris van asielzaken is te groot, vindt de eigen VVD
Als een vreemdeling volgens de regels niet in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning, mag de minister deze alsnog verlenen. De VVD wil deze discretionaire bevoegdheid afschaffen, maar dit pleidooi vindt geen gehoor in de Tweede Kamer.
Read more...
Gelijktijdige klimaateffecten treffen iedereen hard
Wetenschappers hebben voor het eerst álle risico’s van klimaatverandering tegelijk bekeken. De uitkomst stemt somber.
Read more...
Reeks van invallen en aanhoudingen om mestfraude
Tien invallen en vier arrestaties. Justitie heeft een adviesbureau op het oog dat een sleutelrol zou spelen in mestfraude.
Read more...
Ook Spaanse kerk erkent ­misbruik door geestelijken
Het is een van de door en door rooms-katholieke landen waar seksueel misbruik door geestelijken maar zelden in de publiciteit komt. Maar nu heeft ook in Spanje de rooms-katholieke kerk erkend dat priesters en andere katholieke geestelijken in het land zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van minderjarigen.
Read more...
Jagers tellen op hun manier ook vogels, vindt de maker van de Vogelatlas
Jagers op een bijeenkomst van vogelaars? Dat moet een grap zijn, denken vogelliefhebbers. Maar het organiserende Sovon, bekend van de vogeltellingen, houdt de poot stijf. “Wij zien dit als een kans tot dialoog.”
Read more...

NU.NL

Persoon omgekomen bij autobrand in Rijswijk
Een nog onbekend persoon is maandagavond in Rijswijk om het leven gekomen doordat zijn auto in brand vloog. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. 
Read more...
Gemeenten: 'Vóór sintintocht signalen over onrust door voetbalsupporters'
Enkele grote gemeenten waar afgelopen zaterdag de sinterklaasintocht en de aangekondigde demonstraties werden verstoord, hadden van tevoren signalen gekregen dat er onrust zou komen uit de hoek van voetbalhooligans.
Read more...
Vleesverbruik afgelopen jaar opnieuw niet gedaald
Nederlanders hebben in 2017 ongeveer net zoveel vlees geconsumeerd als het jaar ervoor. Afgelopen jaar ging het om gemiddeld 76,6 kilogram per persoon.
Read more...
Man niet langer verdacht van betrokkenheid bij fatale schietpartij Enschede
De 26-jarige man uit Enschede die vorige week werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij in die stad, is maandag vrijgelaten. Hij is ook geen verdachte meer in de zaak, aldus de politie.
Read more...
Onderzoekers: 'Bodem Nederland zakt meer dan gedacht'
De bodem in Nederland daalt veel meer dan werd verwacht, melden onderzoekers van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG) maandag. Vooral in veen- en kleigebieden in het westen is bodemdaling "duidelijk merkbaar". 
Read more...
Familie Milica van Doorn: 'Wij hopen na 26 jaar op gerechtigheid'
Familieleden van Milica van Doorn hebben maandag gezegd dat zij hopen op gerechtigheid. De zussen en vader van de vrouw maakten maandag gebruik van hun spreekrecht in de zaak tegen Hüseyin A (48). De man wordt verdacht van de verkrachting van en moord op de toen negentienjarige vrouw in 1992 in...
Read more...
Rutte noemt relschoppers bij intocht Sinterklaas 'asociale mensen'
Premier Mark Rutte heeft geen goed woord over voor de mensen die afgelopen weekend demonstranten tegen Zwarte Piet belaagden bij de intocht van Sinterklaas in verschillende steden.
Read more...

BNR

'Geen verrassing dat OM meer werk maakt van Limburgse mestfraudezaak'
De noodzakelijke kosten voor de verwerking van overtollige mest vormen een onweerstaanbare prikkel voor mestfraude,...
Read more...
Voordewind wil 'asiel-opties' uit formatie opnieuw bekijken
Er zijn betere maatregelen te bedenken dan de inperking van de bevoegdheid van de staatssecretaris...
Read more...
'Onderhandelen met taliban ongelofelijk goed idee'
Nu zelfs de taliban weer oprukken, lijkt de oorlog in Afghanistan niet meer te winnen,...
Read more...
Held Japanners kan het schudden bij Renault-alliantie
Het lijkt erop dat de dagen van Carlos Ghosn als baas van het auto-consortium Renault-Nissan-Mitsubishi...
Read more...
Zoveelste VVD-plan wekt wrevel coalitiegenoten
De VVD stelt voor om de macht van de staatssecretaris van Immigratie bij schrijnende gevallen...
Read more...


AD

De brandweer doet op dit moment onderzoek naar een groot aantal blauwe vaten dat is aangetroffen in Bodegraven. Ook de politie is aanwezig. Mogelijk gaat het om drugsafval.
Read more...
Een auto is vanavond in vlammen opgegaan op de Prinses Beatrixlaan in Rijswijk. In de auto is een overleden persoon aangetroffen. Dit meldt de politie.
Read more...
Misdaadjournalist John van den Heuvel mag vanwege de dreiging van een aanslag door criminelen voorlopig niet meer aanschuiven in de live-uitzending van RTL Boulevard vanuit de studio aan het Leidseplein.
Read more...
Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan deze krant. ,,Het is een triest en bizar toeval....
Read more...
Toen zijn vrouw zelfmoord pleegde, verdween dichter Lévi Weemoedt uit het openbare leven. Bewonderaar Özcan Akyol stelde voor Weemoedts 70ste verjaardag een bundel samen, die nu al de bestsellerlijst aanvoert. Op stap met het schrijvende tweetal dat het succes niet kan verklaren.
Read more...

Het Parool

Premier Mark Rutte heeft geen goed woord over voor 'Zwarte Piet-extremisten', of ze nou voor of tegen Zwarte Piet zijn. Dat heeft hij maandag laten weten in reactie op de ongeregeldheden bij verschillende sinterklaasintochten afgelopen weekend."De aso's die zich afgelopen zaterdag hebben laten zien, verpesten het voor iedereen," zegt Rutte. "Als er kinderen bij zijn, moeten wij ons gedragen als vo
Read more...
Het grote Haarlemmermeer en kleine Haarlemmerliede fuseren op 1 januari. Woensdag kiezen de inwoners een nieuwe gemeenteraad, zonder grote geestdrift. Aan de inspanningen van de gemeente ligt het niet. Zo'n beetje alle denkbare wapens zijn uit de kast getrokken om de inwoners van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede naar de stembus te lokken. Verkiezingsdebatten, stemwijzers op internet en de mogelij
Read more...
De Noord-Hollandse Provinciale Staten hebben Arthur van Dijk voorgedragen als nieuwe commissaris van de Koning. Als hij wordt beëdigd, en dat is na een voordracht doorgaans een formaliteit, volgt hij Johan Remkes op die per 1 januari volgend jaar stopt. De relatief onbekende Van Dijk was de afgelopen vijf jaar voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, is bestuurder van werkgeversorganisatie
Read more...
De discussie rond Zwarte Piet mondde uit in een eruptie van virulent racisme. Is de geest nog terug in de fles te krijgen, en ligt hier een taak voor justitie en de politiek? Het was geen weekeinde om trots op te zijn, als land. En een kinderfeest was het in veel gemeenten al helemaal niet. "Dit hoort niet in ­onze samenleving," zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus over de vele plaatsen waar
Read more...
De 48 actievoerders die bij de sint-intocht in Tilburg waren opgepakt voor verstoring van de openbare orde zijn weer vrijgelaten. De politie meldt op Twitter dat ze vermoedelijk een boete krijgen.De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden zondag aangehouden op de Burgemeester Brokxlaan. Dat was vlakbij het Burgemeester Stekelenburgplein, de aangewezen plek waar de tegenstanders van Zwarte Piet demons
Read more...

Volkskrant

Telegraaf-journalist John van den Heuvel mag voorlopig tijdens de uitzending niet meer aanwezig zijn in de studio van het programma RTL Boulevard vanwege de dreiging...
Read more...
Voor het eerst mengden voetbalsupporters zich afgelopen weekeinde nadrukkelijk in de strijd om Zwarte Piet. Op veel plekken waar actievoerders wilden demonstreren tegen Zwarte Piet...
Read more...
Polen is de grootste appelproducent van Europa en de derde wereldwijd. Maar wie wil al die appels hebben? Rusland in elk geval niet. Met een...
Read more...
Anonieme brieven, commissarissen die vertrekken en toezichthouders die over de schouder meekijken: het blijft rommelen bij ABN Amro. Waar zit de pijn bij de staatsbank?
Read more...
...

Telegraaf

Volkskrant

AD

NRC