De battle van het Kremlin: Poetin vs rappers

De geschiedenis herhaalt zich

Poetin had niet gedacht dat de Russische jeugdcultuur een probleem voor hem zou worden. Hij was zo overtuigd van zijn populariteit, dat hij niet dacht ooit de maatregelen van zijn Sovjet-voorgangers nodig te hebben: het controleren en bestrijden van underground muziek.

Het is namelijk niet de eerste keer dat de Russische overheid wel inziet hoe groot een populaire underground scene is, maar niet weet hoe ze er mee om moet gaan.

In de jaren ’30 en ’40 bijvoorbeeld, werd de beroemde componist Sjostakovitsj door Stalin veroordeeld en vervolgd. Stalin wilde dat componisten optimistische muziek schreven om hem en Rusland de hemel in te prijzen. Toen Sjostakovitsjdat dat niet deed, werd hij tot vijand van het volk verklaard en werd zijn muziek verbannen.

En in de jaren ’80 werd vooral rockmuziek geassocieerd met een protestbeweging. “Toen probeerden ze die jongens met hun lange haar en leren jassen te verjagen door ze te bestempelen als drugsverslaafden”, zegt Aleksej van El Mashe. “Nu proberen ze ons rappers te bestrijden. Voor mij is het niet meer dan een herhaling van de geschiedenis.”

Ga naar NOS

Geef een reactie