Bart Smit-bonnen bijna nergens meer te verzilveren na bankroet Intertoys

Mensen die nog een cadeaubon van speelgoedketen Bart Smit hebben liggen, hebben zeer beperkte mogelijkheden om die nog in te wisselen. Sinds de surseance van Intertoys kunnen die bonnen namelijk niet meer gebruikt worden in de filialen van Intertoys, zoals eerder het geval was.

“Het is voor klanten heel vervelend, maar het is even niet anders”, laat een woordvoerder van Intertoys weten. “Het heeft te maken met een aparte registratie.”

Intertoys liet op 12 februari weten uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Afgelopen donderdag werd het faillissement uitgesproken.

Het grootste gedeelte van de filialen van Bart Smit, dat net als Intertoys onder de Blokker Holding viel, is inmiddels verder gegaan onder de naam Intertoys. Die ombouwoperatie werd in de zomer van 2016 aangekondigd.

De omzetting van Bart Smit heeft grotendeels plaatsgevonden in het eerste kwartaal van 2018. Inmiddels zijn er nog vijf filialen van Bart Smit in Nederland over: in Den Bosch, Hoogezand, Assendelft en twee in Gouda. Er zullen dan ook niet zo veel cadeaubonnen van Bart Smit meer in omloop zijn, verwacht de woordvoerder.

Mensen kunnen voorlopig nog in België terecht met cadeaubonnen

In België zijn er nog wel veertig Bart Smit-filialen. “Daar accepteren ze ook nu nog de Nederlandse Bart Smit-bonnen”, aldus de woordvoerder. “Maar ik weet niet hoe het is als de Belgische winkels zijn verkocht.”

Intertoys is bezig de Belgische winkels te verkopen. Naar eigen zeggen zouden gesprekken hierover in een “vergevorderd stadium” zijn en wordt de transactie op korte termijn afgerond.

Intertoys-cadeaubonnen kunnen nog tot en met zondag 24 februari worden ingeleverd. “Veel bonnen zijn vorige week al ingeleverd”, laat de woordvoerder weten. “Inmiddels is meer dan de helft al ingewisseld.”

De woordvoerder benadrukt wel dat het bij een faillissement helemaal niet gebruikelijk is dat cadeaubonnen nog kunnen worden ingeleverd. “Meestal zijn ze meteen ongeldig.”

‘Bescherm consumenten beter bij faillissement’

VVV Cards, dat onder meer de VVV Cadeaukaart uitgeeft, vindt dat consumenten beter beschermd moeten worden bij een faillissement.

De organisatie pleit ervoor dat cadeaukaarttegoeden buiten de boedel worden geplaatst, zodat consumenten niet gedupeerd worden als een winkelketen failliet gaat. Daarvoor zou er een stichting derdengeldenrekening moeten komen, waarin uitstaande tegoeden worden ondergebracht.

Jaarlijks wordt er naar schatting voor ruim 1,1 miljard euro aan cadeaukaarten uitgegeven. De gemiddelde waarde per kaart bedraagt 25 euro.

“Jaarlijks gaan er winkelketens failliet die eigen cadeaukaarten uitgeven. In de meeste gevallen is het uitstaande tegoed op de cadeaukaarten onderdeel van de exploitatie en valt dat dus in de boedel. De curator bepaalt vervolgens wat ermee gedaan wordt en de consument staat met lege handen”, aldus VVV Cards.

Ga naar NU.NL

3 thoughts on “Bart Smit-bonnen bijna nergens meer te verzilveren na bankroet Intertoys

 1. Wij hebben nog 2 Bart Smit cadeaubonnen die wij tevergeefs probeerden in te leveren bij een Intertoys filiaal. Daar werd gezegd dat dat niet meer kon en dat we “gewoon” pech hadden. Ik heb alle begrip voor de situatie van de medewerkers die absoluut niet te benijden zijn, maar ik vind het wel ronduit belachelijk dat deze kosten niet verhaald kunnen worden. In ons geval gaat het om 20 euro die mijn zoon 2 maanden geleden voor zijn verjaardag had gekregen.
  Alleen de grote schuldeisers kunnen die kosten kennelijk wel verhalen en de consument staat weer eens met lege handen.
  Extra wrang is het als men straks een doorstart maakt en dat alsnog de cadeaubonnen niet meer geldig zijn. Dat eerste miljoen is dan alvast heel snel verdiend.
  Nogmaals de medewerkers van zowel Bart Smit als Intertoys valt niets te verwijten, maar de grote bazen (die er meestal zelf weinig last van hebben) absoluut wel.

 2. Hierbij wil ook ik even reageren op dit artikel en zeggen dat ik het ronduit belachelijk vind dat de Bart Smit kadobonnen nu ook Intertoys failliet verklaard is niet meer in te wisselen zijn in Nederland. Zowel online als in de fysieke winkel van Intertoys zijn deze kaarten helaas niet meer te gebruiken.

 3. Ik heb nog wel 7 Bart Smit bonnen liggen. Raar ook om aan te nemen dat omdat er nog maar een paar echte Bart Smit winkels in Nederland zijn er nog maar weinig bonnen in omloop zouden zijn.

  Wij zijn afgelopen zaterdag naar een Bart Smit winkel in Gouda geweest. Helaas was door een storing deze winkel voor die hele dag dicht. Sta je dan met je bonnen. En Intertoys neemt ze niet meer aan,

  De kinderen die de bonnen ooit gekregen hebben zijn de dupe.

Geef een reactie